Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Glamoč
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 15th, 2018

Ostrov Glamoč (Glavoč) se nachází v Zadarském kraji, v jižní části Chorvatska, asi 220 km jižně od hlavního města Záhřebu. Ostrov patří do skupiny Kornatských ostrovů, leží v jejich severozápadní části. Nejbližším z větších sousedů je Žut, 670 metrů jihovýchodně, Dugi Otok 1,65 km západně a severovýchodně to je Sit 4,45 km a dále 7,5 km Pašman, resp. 14 km kontinentální pobřeží u Sv. Petara na Moru.

Z menších mnoha ostrůvku v okolí se zmíníme severně o dvojici Trimulić Mali a Trimulić Veli, který doplňuje malý Trstikovac. Jižním směrem leží dvojice Brskvenjak a východně od něho Pinizelič již těsně u Žutu.

Z větších měst je nejblíž Biograd na Moru 15 km východně a Zadar 22 km severně.

Doprava

Na ostrov nemíří žádná veřejná linka, takže se sem dá dostat buď po vlastní ose, případně v pronajatém člunu. K dispozici zde jsou dvě možnosti ukotvení. Jedno z nich je na západní a druhé na východní straně ostrova. Na západní straně to je malý přístav se dvě kamennými moly. Mořská hloubka zde je kolem 1,5 metru, takže sem mohou jen menší lodě. Před přístavem lze však zakotvit v hloubce mezi 2 a 8 metry. Dno je zde pískové a kotvy drží pevně drží. Plocha v zátoce je však špatně chráněná před větrem, nabízí jen ochranu proti východním a částečně proti severním větrům. Z nejbližších menších a malých přístavů je to Šipnate 5,78 km a Suha Punta 5,81 km na ostrově Kornati. Na jihozápadě na ostrově Dugi Otok je další přístav Vidilica 5,87 km, případně Sali 7,5 km.

Příroda

Ostrov je tvořen vápencem a dolomity z křídového období, jeho rozloha je 41,3 ha. Délka pobřežní linie byla změřena 3,08 km. jinak povrch ostrova je plochý, nejvyšší bod sahá do výše 48 metrů nad hladinou moře. Ostrov je má mírně oválný tvar s dlouhým výběžkem na jihovýchod a s menším pak na severovýchod. Od severu k jihu má ostrov 720 metrů, výběžek ho prodlužuje o dalších 360 metrů. Od východu na západ ostrov měří 820 metrů.

Zdejší podnebí je mírné s průměrnou roční teplotou 16 °C, nejteplejším měsícem je červenec s průměrnou teplotou 26°C a nejchladnějším je únor s 8 °C. Průměrný úhrn ročních srážek je 1.432 mm, nejdeštivějším měsícem je září s průměrem 219 mm srážek a nejsušším srpen s 44 mm srážek..

Plocha ostrova je řídce porostlá nízkou zelení, Glamoč sice patří ke Kornatskému souostroví, ale leží mimo stejnojmenný přírodní park.

Osídlení

Ostrov nemá žádné trvale zde žijící obyvatele, ale byl v minulosti hospodářsky využíván. Pozůstatkem jsou ve vrcholových částech kamenné zídky a základy staveb. U přístavu na jižní straně však stojí několik soukromých domků, které jsou obydleny v letní sezoně, ovšem oficiálně zde není žádné ubytování pro návštěvníky. Administrativně ostrov patří k obci Murter v okrese Šibenik-Knin.

Cestovní ruch

Využití ostrova pro cestovní ruch, myšleno v širším návštěvnickém významu, je doposud malé. V roce 2011 bylo nabídnuto k prodeji osm ostrovů, a mezi nimi byl i Glamoč za cenu 4 miliónů euro, ale podle našich znalosti se nenašel žádný zájemce. V oblasti ostrova byl také vyhlášen zákaz rybolovu, ale asi se to týká komerčního rybolovu, protože místní i návštěvníci pro svou potřebu loví ryby bez problému.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.