Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Olipa
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 8th, 2018

Olipa je nejzápadnější ze všech ostrovů, ostrůvků a skal v Elafitských ostrovech v Jaderském moři v blízkosti jihovýchodního konce poloostrova Pelješa. Od něho ho odděluje Koločepský průliv, který má v nejužším místě jen 190 metrů, a to v západním směru od severu Olipa, dále 850 metrů jihovýchodně je vzdálen ostrov Jakljan. Ostrůvek Olipa se nachází v kraji Dubrovnik-Neretva na jihovýchodně Chorvatska 400 km jižně od hlavního města Záhřebu. Vzdálenost Olipa od Dubrovníku je 26 km severozápadně. Od největšího z Elafitských ostrovů k Šipanu je to přímou čarou asi 3,9 km.

Doprava

Na ostrov není možno se dostat žádnou pravidelnou linkou, i když jejich trasy v blízkosti probíhají, zejména ta z přístavu Sobry na ostrově Mljet směrem na ostrov Šipan do Šipanské Luky. Dostat se sem proto můžeme pouze soukromě nebo na pronajatém člunu. Ostrov má malé přístavní molo v západní ze zátok na severovýchodní straně ostrova. Nejbližším přístavy jsou zmíněná Šipanská Luka (8 km), pod kterou správně spadá, či malý přístav Kobaš na poloostrove Pelješa (5 km).

Příroda

Malý ostrov o rozloze 0,903 kilometru čtverečních je neobyčejně skalnatý a také částečně pokrytý stromy. Ostrov se skládá ze dvou částí, hlavní část má tvar mírně protáhlý do šesti-hranu orientovaný od severozápadu k jihovýchodu o rozměrech asi 1,35 × 0,75 km. Od severovýchodního břehu vybíhá asi půl kilometru dlouhý poloostrov (Jezik), v místech styku má z obou straně mírné zátoky, kde je také jeho šíře pouhých 80 metrů, a v druhém zúžení asi 98 metrů. Nejvyšší bod ostrova dosahuje do výše 206 metrů nad mořem, nazývá se vrch Olipa či Ruda. Délka pobřeží ostrova je 4,987 kilometrů. Ostrov tvoří mohutné skalisko se největšími srázy směrem na jihozápad. Severovýchodní výběžek, je velmi plochý. Počasí je zde mírné s průměrnou roční teplotou 16 °C. Nejteplejším měsícem je červenec s 27 °C a nejchladnějším únor se 6 °C. Roční dešťové srážky jsou v průměru 2.071 milimetrů za rok, nejdeštivějším měsícem je únor s 319 milimetry deště a nejsušším pak červenec s 63 mm deště.

Osídlení

Olipa je neobydlený ostrůvek. U přístaviště stojí menší sezonní domek, ale žádné služby zde návštěvníci nenajdou. Na jižním břehu ostrova stojí čtvercová kamenná věž majáku s ochozem, postaveným v roce 1878. Maják slouží k navigaci v důležitých námořních námořních trasách procházejícími průplavy Veliki Vratnik (mezi Olipou a Tajanem) a Mali Vratnik (mezi Olipou a Pelješacem). Z grafů je zřejmé, že maják, který stojí na extrémní jižním výběžku ostrova, vysílá svůj světelný signál do vzdálenosti asi 15 km.

Cestovní ruch

Ostrov není rekreačně ani turisticky využíván. Naprostá většina jeho břehů je velmi skalnatých, mnohdy doslova bizarních, což by jistě stálo za prozkoumání či alespoň prohlédnutí. Nejsou zde proto pláže, a jak jsme uvedli, ani žádné služby. Možná ostrůvek lze navštívit při hledání samoty, pro procházku divokou přírodou i s trochou adrenalinu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.