Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Osijecko – baranjská župa
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 22nd, 2017

Osijecko – baranjská župa má hlavní město, které vystupuje pod názvem Osijek. Rozloha této administrativní části Chorvatska je 4155 kilometrů čtverečních. Počet obyvatel, kteří se zde usídlili, je okolo 304899.

Tato župa má ve svém podřízení sedm měst a pětatřicet opčin a županem je Vladimir Šišljagić. Nachází se ve Východní Slavonii a hraničí s Maďarskem a čtyřmi dalšími župami. Tato krajina je bohatá na zemědělství, je nížinná, ale u břehu Dunaje se mírně zvedá. Župa je bohatá rovněž na bažiny a nejznámější řekou zde je Dráva. Ta protéká místním hlavním městem.

Ekonomie zde není valná – je to tím, že se župa stále vzpamatovává z občanské jugoslávské války. I přesto je zde však stále mnoho krásných obydlí, které místní neustále renovují. K usazeným obyvatelům patří nejen původní Chorvaté, ale také Srbové.

K významným městům patří:

  • Osijek – hlavní město
  • Beli Manastir
  • Belišće
  • Donji Miholjac
  • Dakovo
  • Našice
  • Valpovo

Šibenicko – kninská župa

Šibenicko – kninská župa disponuje rozlohou 2994 kilometrů čtverečních. Hlavním městem této chorvatské župy je Šibenik. Ten spravuje ve svém čele s županem Goranem Paukem pět měst a patnáct opčin.

Šibenicko – kninskou župu naleznete ve střední Dalmácii. Patří k ní 242 ostrovů v Jaderském moři a místní národní parky nebo řeka Krka, která protéka Šibenikem i Kninem.

K významným městům patří zmiňovaný Šibenik s 51 tisíci obyvateli, dále Knin (15 tisíc obyvatel), Vodice (9400 obyvatel) a Drniš (8500 obyvatel).

Vukovarsko – sremská župa Vukovarsko – srijemska županija

Vukovarsko – sremská župa Vukovarsko – srijemska županija a její hlavní město Vukovar má okolo 205 tisíc obyvatel. Mluví se zde chorvatsky a srbsky, protože místní jsou i Srbové. Tato župa spravuje čtyři města a šestadvacet opčin a nachází se na nejvýchodnějším cípu země – ve Slavonii. Sousedí se Srbskem, Bosnou a Hercegovinou, Osijecko – Baranjskou župou a s Brodsko – posávskou župou.

Vukovarsko – sremská župa Vukovarsko – srijemska županija využívá zemědělství, protože má nížinnou půdu. Tu doplňují řeky Dunaj a Sáva. Nezapomeňme však na důležité silniční a železniční spoje s Bělehradem.

Zajímavostí je, že do roku 1998 byla tato župa pod správou OSN, která hlídala mír mezi Chorvaty a Srby. Známými místními městy jsou Vukovar, Ilok, Vinkovci a Županja.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.