Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Dubrovnicko – neretvanská župa / Dubrovačko – neretvanska županija
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 8th, 2017

Hlavní město této župy je Dubrovnik. Území disponuje téměř dvěma tisíci kilometry čtverečních a přibližně 123 tisíci obyvateli. Národnostní složení se nabízí z místních Chorvatů, a dále Bosňáků. Dubrovnicko – neretvanská župa /Dubrovačko – neretvanska županija spravuje pět měst a sedmnáct opčin.

Zajímavostí je, že v letech minulých byla tato župa součástí republiky Dubrovnik. Nyní je Dubrovník hlavním městem tohoto území, které odděluje jadranské pobřeží, které již patří Bosně a Hercegovině.

Dubrovnicko – neretvanská župa /Dubrovačko – neretvanska županija spravuje Dubrovnik, Ploč, poloostrov Pelješac, ostrovy Korčula, Mljet a Lastovo. Hraničí s Bosnou a Hercegovinou a část jejího území není vhodná k zemědělství. Země tak disponuje především z turistiky, k významným městům patří Dubrovnik, Korčula, Metković, Opuzena Ploče. Další obce jsou například Blato (3680 obyvatel), Dubrovačko primorie (2216 ob.), Janjina (593), Kula Norinska (1926), Lastovo (835), Lumbarda (1221), Mljet (1111), Orebić (4165), Pojezerie (1233), Slivno (2078), Smokvica (1012), Ston (2605), Trpani (871), Vela Luka (4380), Zažablje (912) a Župa dubrovačka (6663).

Mezimuřská župa

Mezimuřská župa má 118426 obyvatel. Hlavním městem je Čakovec a mluví se zde chorvatsky a maďarsky. Župa obhospodařuje tři města a třiadvacet opčin, je to nejsevernější území Chorvatska.

Hranici Mezimuřské župy tvoří řeka Mura, Maďarsko, řeka Dráva a Slovinsko. Z dopravního hlediska je Mezimuřská župa velmi významná, protože tudy vedou železniční trati i silnice ze Slovinska do Maďarska, a dále z Chorvatska do Maďarska, a právě Čakovec je velmi důležitou křižovatkou mezi těmito tahy.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.