Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Kameni Žakan
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 27th, 2017

Mezi neobydlené ostrůvky v chorvatské části Jaderského moře se také řadí Kameni Žakan, ovšem není to tak zcela pravda, život tam určitě najdeme.

Ostrov leží v Kornatském souostroví, v řadě ostrovů jižně od ostrova Kornat. Je to asi 20 km jihozápadně od nejjižnějšího konce Kornatu, 2,2 km severozápadně od nejseverozápadnějšího konce ostrova Kurba Vela a 5,5 km jihovýchodně od Lavsy. Na pevninu je to odtud nejblíže severovýchodně 17,5 km k pobřeží o obce Tisna, případně ke kempu Dalmacie, měřeno však přes Murter a z bližších ostrovů přes Škulj. To je také jeden z blízkých ostrovních sousedů, ovšem na nejbližší je pokládán Ravni Žakan, když nepočítáme některé menší okolní ostrůvky, z nichž je nejvýznamnější západně přilehlý ostrůvek Jančara, který alespoň trochu chrání zátoku pro kotvení na K. Žakanu před západními větry a vlnami.

Doprava

Na ostrov nemíří žádná veřejná doprava, dostat se sem můžeme jen po vlastní ose, případně pronajatým člunem. Nejbližším přístavem s veřejnou dopravou je Žirje, 18,5 km jihovýchodně, od Žirje nedaleké Kaprije 22 km. K přístavu Vrgara je to 20 km severně, a i když je ostrov Murter blíž, do jeho přístavu je to 21 km.

Na Kameni Žakan je možno jen kotvit, v relativně příhodné zátoce na západní straně ostrova proti výše zmíněnému Jančatu, kde je k dispozici jen několik bójek, které jsou však často obsazené, a proto nejsou vždy k dispozici. Při vplouvání je třeba dát pozor na útesy asi 1 km severozápadně od ostrova Kameni Žakan. Hloubka vnější ostrova je 12 metrů, postupně k břehu v zátoce se dostáváme až na 4 metry.

Ostrov leží na území Národního parku Kornaty, přesto je zde dovoleno kotvit, ovšem je si nutno zakoupit vstupenku, nejbližší prodejní místo ke na sousedním Rovni Žakan.

Příroda

Ostrov je tvořen vápencem, jeho rozloha je 3,15 hektarů, délka pobřežní linie je 2,79 km. Tvarově ho lze popsat jako nepřesný ovál s jihozápadním výběžkem. Ve směru od severozápadu k jihovýchodu proto měří asi 740 metrů, kolmo na tento směr 650 metrů. Nejvyšší vrchol je vysoký 33 metrů nad hladinou moře. Plochý ostrov je většinou holý, porostlý jen travinami, řídce křovinami a ještě méně stromy. Ty rostou hlavně na severozápadním břehu kolem domu.

Na ostrově se pasou ovce a kozy, nedávno jim byly dobrovolníky obnoveny kamenné zdi.

Osídlení

Na ostrově není oficiálně žádný obyvatel, ale zmíněný domek je úžíván v sezoně. Pro jiné návštěvníky je nutno dodat, že zde není možnost občerstvení čií jiných služeb.

Cestovní ruch

Výše zmíněný dům je si možno pronajmout (Dům Zec či Josip). Je pro šest osob, 3 pokoje, 10 metrů k moři, zkrátka skupinový robinsonovský pobyt. Nepočítejte s klimatizací, ale je zde koupelna a další nutné vybavení k rekreačnímu pobytu.

Návštěva ostrova je zajímavá pro pěkné výhledy na okolní ostrovy, pasoucí se skot, jen pozor na to, že mimo zmíněnou zátoku se na ostrov špatně vystupuje, pobřeží je totiž značně skalnaté.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.