Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Oruda
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 22nd, 2017

Ostrůvek Orudu najdeme v Kvarnerském souostroví v chorvatské části Jaderského moře v západní části Kvarneriče, tvořeného zde prostorem mezi Novaljou, Cresem, Malým Lošinjem s Ilovikem a dvojicí Olib a Silba. Ostrov patří pod města Mali v kraji Primorje-Gorski Kotar v jihozápadní části Chorvatska asi 180 km jihozápadně od hlavního města Záhřebu.

K Malému Lošinju je to 6 km jihozápadně, k Olibu 20 km jihovýchodně, k Novalje 18 km severovýchodně a konečně k Cresu to je odsud 8 km severozápadně. K pevnině to je 29,5 km severovýchodně k pobřeží mezi Jablanacem a Priznou, resp. 53,5 km severozápadně k Ližnjanskému výběžku na jihu Istrijského poloostrova.

Kolem leží několik malých ostrůvků, zejména jihovýchodně Hrid a za ním Palacol o velikosti 4 hektary.

Doprava

Na ostrov není možno doplout žádnou veřejnou dopravou, takže jen po vlastní ose, případně pronajatou lodí. Nejbližším přístavem je Velká Lošinj 6,6 km jihozápadně, 8 kilometrů to je k přístavu Malá Lošinj, ovšem k jeho vnější části, do vnitřní, kam vplouvají trajekty, musíme proplout pod mostem Privlaka, a pak je to 11 km. Od přístavu Novalja je to sem 24 km od východu, do Rabu je to pak 27 km. Na Orudě však není žádný upravený přístav, lze zde jen kotvit. Při plavbě kolem je však nutno dbát na místy mělké moře, zejména jihovýchodním směrem. Většina lodí zde kotví v mělkých zátokách na jihu ostrova, kde ale lodě nejsou chráněny proti větry a nepřízní počasí před žádnými stranami od moře.

Příroda

Ostrov je vytvořen vápencem z křídového období. Jeho rozloha je 40,6 hektarů a délka pobřežní linie je 3,02 km. Tvar ostrova je obdélný s krátkou ostrohem (výběžkem) na severním pobřeží ostrova. Několik malých zátok je na jihu a západním pobřeží. Ostrov je poměrně plochý, nejvyšší bod ostrova je pouhých 14 metrů nad hladinou moře. Ostrov měří od severu k jihu ,12 kilometru a má šířku do 430 metrů. Povrch ostrov je zčásti odlesněný, ale jinak mimo tradiční středomořské flóry zde rostou olivy a fíky, najdeme zde i pasoucí se ovce. Zdejší počasí je příjemné s průměrnou teplotou 15 °C, nejteplejším měsícem je červenec s 25 °C a nejchladnějším bývá únor s 8 °C. Pokud jde o srážky, jsou zde ročně v průměru 2.106 mm za rok, nejdeštivější měsícem je zde listopad s 306 mm deště a nejsušším červen s 93 mm deště.

Osídlení

Ostrov je v současné době trvale neobydlen, ale najdeme zde jeden domek využívaný v sezoně. Nedaleko můžeme spatřit zříceniny kostelíka ze sedmém století našeho letopočtu, můžeme zde vidět i kamenné zídky, kterými byl ostrov v minulosti rozdělován.

Cestovní ruch

Ostrov Oruda nenabízí žádné služby pro veřejnost, ale přesto je poměrně často navštěvován. Je totiž poměrně vzdálen od jiných větších ostrovů, ale hlavně zde najdeme možnosti k pěknému koupáním v mělkých zátokách. Co je přitažlivé, že zde jsou prameny sladké vody. Je odtud také nedaleko na ostrůvek Palacol, na kterém se nacházejí mohutné trosky byzantské pevnosti ze 6. století n.l. Oba ostrovy byly v roce 2011 nabídnuté k prodeji za předběžnou cena 5,8 mil. Euro. Je k tomu však podmínka, že se tu nesmí nic stavět, ale bylo by možné zrekonstruovat onu pevnost. Zatím nejsou na veřejnosti zprávy, že by ostrovy někdo koupil. Údajně měl o ostrovy zájem jeden movitý kupec, britský byznysman, miliardář, pilot formule zvaný “Berni”, ale když se dozvěděl, že si tam nebude moci postavit vilu, ztratil o koupi zájem.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.