Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Kobrava 520811 5453
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 22nd, 2017

Kobrava je ostrůvek u severního pobřeží ostrova Mljet, kde leží v jihovýchodní části Polačského zálivu a je ze všech zdejších ostrovů a ostrůvků největší. Jsou to nejbližší ostrovy Tajnik na západ, podlouhlý skalní ostrůvek Ovrata, ležící na sever, a skalisko Kula za východním koncem Kobravy. Druhý největší ostrov této skupiny je Moračnik, který se rozprostírá severozápadně od Kobravy mezi Tajnikem a Ovratou.

Ostrov Kobrava patří k Dubrovnicko-Neretskému kraji v jihovýchodní části Chorvatska, asi 400 km jižně od hlavního města Záhřebu. Od ostrova Mjlet ho dělí úžina v nejužším místě široká pouhých 160 metrů, od pevniny je to sem 8,65 km z neobydlené části pobřeží pod Svatým Ivanem (469 m), západně od Stonu. Z přístavu Ploče je to sem jižně 27 km.

Doprava

Na ostrov nemíří žádná linka veřejné dopravy, i když ji těsně míjí trasa lodního spojení Polače s přístavem Sobra. Pro soukromou dopravu je sem z nejbližšího přístavu v Polače asi 2,1 km, nejbližší přistav je ale u samoty Tatinica naproti přes úžinu na Mljetu. Pro soukromé lodě je nepříznivějším kotvištěm na jih otevřená mírná zátoka v západní části ostrova, není zde však žádné upravené přístaviště.

Příroda

Rozloha ostrova je 52,1 hektaru a má délku pobřeží 5,45 km, nejvyšší bod se zvedá do výše 88,2 metrů na západě, na východě ostrova je to 73,4 metrů. Je to ostrov trochu pro Chorvatsko netypický, protože se táhne od západu k východu, v nejdelším rozměru 2,46 km, od severu na jih to je v nejširší západní části asi 350 metrů a ve východní asi 260 metrů. V nejužším místě “v pasu” zhruba ve třetině od východu měří pouhých 95 metrů.

Ostrov je tvořen vápencem a je celý “zelený”, porostlý smíšeným lesem (převážně borovice a duby)

Zdejší podnebí je mírné s průměrnou teplotou 16 °C, nejteplejším měsícem je červenec s 28 °C a nejchladnějším leden se 7 °C. Ročně zde spadne v průměru 1.708 milimetru dešťových srážek, nejdeštivějším měsícem je únor s 263 mm deště a nejsušší srpen s 49 mm deště.

Ostrov je součástí Národního parku Mljet, který byl vyhlášen 12. listopadu 1960.

 

Osídlení

Ostrov je zcela bez osídlení, a to i v letní sezoně. Nebyl osídlen asi ani v minulosti, byť Porače je známé svými významnými památkami již z římské doby. Administrativně ostrov patří k městu Mljet.

Cestovní ruch

Pro cestovní ruch ostrov do současné doby význam má takřka nulový, zavítá sem jen málo návštěvníků. Ale mohou zde najít absolutní klid, neporušenou přírodu a výhledy na okolní ostrovy. Velký potencionální ostrov ale skýtá stále pro příznivce potápění, zdejší podmořská krajina dokonce ještě není zcela prozkoumaná.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.