Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Vrnik
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 15th, 2017

Ostrov Vrnik se nachází v kraji Dubrovnik-Neretva, v jihovýchodní části Chorvatska, 300 km jižně od hlavního města Záhřebu. Je to po Badije druhý největší ostrov v Korčulském souostroví. Přesněji leží u východního pobřeží ostrova Korčuly a i když je ostrovem, většinou bývá spojován jako neoddělitelná součást letoviska Lumbarda.

Od jehož přístavu je vzdálen asi 900 metrů severně, ale nejmenší vzdálenost k pobřeží Korčuly je pouhých 120 metrů. Vrnik se nachází v přední části zátoky Račišće ve východní části Pelješkogského kanálu. Z dalších bližších větších obcí a město to je především samotné město Korčula, 3,5 km vzdálené severozápadně. Do Ploče je to odsud 23 km severovýchodně, případně na Makarskou 42 km severně. Moře kolem Vrniku nabízí i další ostrovy a ostrůvky, například malý Kamenjak, 280 metrů severozápadně, ale jen asi 220 metrů severovýchodně to je skalisko Krastavica. Ze vzdálenějších dalších sousedů uvádíme mimo Korčuly 430 metrů severně ležící Planjak, od jižního konce Vrnika 570 metrů vzdálený Gubavac, 870 metrů jihovýchodně Knezic, 1,15 km sverezápadně směrem k Badje ostrůvek Baretica a konečně ostrov Sutvara vzdálený 1,5 km východně.

Doprava

Ostrov je snadno dosažitelný taxi-loděmi z přístavu Korčula – východ, a to v hlavní letní sezoně. Nejbližší parkovací místo pro osobní automobily je odtud vzdáleno pouhých 100 metrů poblíž křižovatky Krmača. Navíc je sem možno se dostat linkou trajekty z Lumbardy, která odsud odjíždí každou hodinu. Hlavní přístav Vrniku je ve vsi s molem dlouhým 12 metrů, hloubka moře na molu je asi 2 metry.

Příroda

Ostrov má rozlohu 28,2 hektaru, délka pobřežní linie měří 2,3 km, a je zde několik malých pláží. Nejvyšší bod ostrova sahá do výše 45,9 m výška. Geologicky je tvořen vápencem, ale zde se vyskytuje ve velké kvalitě natolik, že se tu jako dalmatský mramor těží od pradávných dob, již od starověkých římských časů. Je to z toho mramoru byly postaveny domy a chrámy v mnoha jadranských měst, v Dubrovníku, Hvaru, Šibeniku, ve Splitu Diokleciánův palác, ale i v Benátkách, Kotoru, jakož i dalších evropských a světových metropolích. Mnoho paláců z tohoto mramoru najdeme tak i třeba ve Vídni, částečně i v Istanbulu (Hagia Sophia ( Istanbul ), ale i Bílý dům ve Washingtonu.

Přírodní zajímavostí je v západní části ostrova 5 metrů hlubokým a 60 metrů dlouhý průliv Ježevica. Ostrov je porostlý převážně borovicemi.

Osídlení

Jak jsme se zmínili, ostrov je od starověku známý svým kvalitním kamenem, bílým dalmatským mramorem (známý lom Korčula, ale najdeme zde celkem 29 lomů), některé jsou v provozu, ale většina je opuštěných. Další lomy se také nacházejí na ostrově Camegnago a Svata Barbara.

Vrnik (Petrara) je jediným obydleným ostrovem souostroví, vesnice stejného jména se nachází v severní části ostrova. Administrativně patří k obci města Korčula. V zimním období je na ostrově jen několik rodin, dokonce se někdy uvádí jen jeden až pět trvalých obyvatel, ale během léta se lidé na ostrov vrátí z města Korčula, z jiných částí kontinentální části Chorvatska, ale i ze zahraničí. Obec totiž obývali v historii většinou jen dávní kameníci, takže tu neměli žádné hospodářské zázemí.

Vedle bývalé místní školy na pobřeží stojí kostel Panny Marie Pomocné z roku 1856, před jedním z lomů na severním pobřeží se nachází starý kostel Panny Marie Pomocné z roku 1674.

Cestovní ruch

Vrnik určitě stojí za návštěvu, protože se tu najde spousta osamělých malých bílých oblázkových pláží ke koupání, kde je voda modrá a čistá, stíní tu borovice, zejména na východní straně ostrova. Hlavní pláž je ale na západní straně ostrova. Co víc si mohou lidé v létě přát v horkých letních dnech?

Ostrov jedním z nejoblíbenějších nedělních návštěvních destinací pro místní obyvatele Korčuly a Lumbardy; pak je zde mnoho člunů a motorových lodí. V malebné vesničce žije sice jen několik rodin, ale turistům nabízejí možnost ubytování a pokoje. Vedle koupání se zde dají provozovat různé vodních sportů. Na Vrniku je také malá restaurace, kde se podává jídlo a pití.

Tento sladký ostrov se zajímavou architekturou, kamennými lomy, modrým a čistým mořem, oblázkovými i skalnatými plážemi rozhodně zůstane v srdci každého návštěvníka.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.