Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Škulj
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 22nd, 2017

Škulj je ostrůvek v chorvatské části Jaderského moře, přímo na prostřední linii v Národním parku Kornati. Najdeme ho v jihovýchodní části souostroví 1 km jižně od jižního konce ostrova Kornati, 600 metrů západně od Velké Smokvice a 350 metrů východně od Žakanu. Je to také 22 km jižně od Biogradu na Moru a 35 km západně od Šibeniku.

 

Větší ostrovy jsme vyjmenovali, ale máme tu řadu dalších ostrovů a ostrůvků, někdy jen větších skalisek. Na jižní straně to je trojice skalisek Desetinjak D. a G. Desetinjak a Desetinjak Južni, ale obklopuje je čtveřice větších ostrůvků. Od jihu to je Garmenjak Veli, na východě Garmenjak Mali a na západě Prduša Vela a Prduša Mala. Na západě od Škuljanu a jižně pro Žakanem to je Kameni Žakan.

Doprava

Na Škulj není žádná pravidelná doprava, ostrov ale není ani přístupný, protože je součástí národního parku.

Příroda

Ostrov je vytvořen vápencem z období křídy, má rozloha 0,883 kilometrů čtverečních, délka pobřežní je 5,04 km. Nejvyšším bodem Škulju je vysoký 145 metrů nad mořem. Ostrov je protáhlý od severozápadu k jihovýchodu v délce 2,2 km, příčná šířka je různá, od 70 metrů do 600 metrů. Ostrov je povětšinou řídce porostlý křovinami.

Osídlení

Ostrov je neobydlen, ale v minulosti byla jeho část hospodářsky využívaná. Na severozápadní části jsou dodnes kamenné ohrady.

Cestovní ruch

Ostrov není rekreačně a turisticky využívaný, ostatně není ani oficiálně přístupný.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.