Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Murvenjak
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 8th, 2017

Jedním z dlouhé řady malých ostrovů je i Murvenjak. Leží v Jaderském moři , kde jde vlastně o nad hladinu vyčnívající vrcholek skalního hřebenu, který se táhne podél pobřeží od jihovýchodu k severozápadu a z významnějších ostrovů na něm jsou zejména Murter a Pašman.

Dále k severozápadu to jsou Ugljan, Sestrunj, Molat a Premuda. Ostrov je součástí Zadarského souostroví, a také patří do Zadarského kraje, což je v jižní části Chorvatska, uvádí se 220 km jižně od hlavního města Záhřebu. Nejbližším větším sousedem je 1,2 km severně lžící ostrov Vrgada, z dalších menších ostrůvků to je mezi nimi se nalézající Školjić Veli, asi 640 metrů severně, a u něho Školjić Mali. Nejbližším ostrůvkem od Murvenjaku je Oblik, asi 380 metrů severozápadně. Ostrůvek Gir, nebo Spin kruhového tvaru najdeme asi 300 metrů západně od severní části Murvenjaku, Vrtlić zase jižně asi 520 metru. Na východ asi 600 metrů můžeme pak narazit na Visovac.

Od pevniny je Murvenjak vzdálen 4,4 km, konkrétně severozápadně na výběžek pobřeží nedaleko obce Drage, měřeno ovšem přes ostrov Arta Vela. Z větších přístavů je nejblíže Biograd na Moru, 13 km severně, měřeno přes Vrgadu. 31 km jihovýchodně leží Šibenik.

Doprava

Na ostrov nevede žádná linka pravidelné veřejné dopravy, takže se sem dá dostat pouze po vlastní ose, případně v najatém člunu. Nejbližším přístavem s pravidelnou dopravou je Vrgada, cesta je dlouhá asi 5 km.

Pro kotvení má ostrov výhodné dvě krásné zátoky, otevřené k jihu a západu. Na jihozápadním pobřeží Murvenjaku to je severnější mělčí zátoka, jižnější je pak trochu více uzavřená. Kotví se zde na hloubce 5 až 8 metrů, na dně je hlavně tráva, místy ale skalnaté desky. Další možné kotvení je mezi ostrovem Murvenjak a již zmíněným malým ostrůvkem Obli na sever od pobřeží Murvenjaku. Jinak mezi ostrovy je okolo v průměru je 7 metrová hloubka moře, nedoporučuje se proto zde stát přes noc vzhledem k nekrytosti kotvení.

Příroda

Ostrov Murvenjak má rozlohu 0,61 kilometru čtverečního, délka pobřežní je 4,71 km, nejvyšší vrchol je vysoký 64 metrů nad hladinou moře. Ostrov není vůbec pravidelný, zejména z něho vybíhají dva poloostrovy, dominantní je výběžek Zidanac, od severní části ostrova směrem k jihozápadu. Na jihovýchodě to je výběžek Vrtlić. Od severozápadu k jihovýchodu ostrov měří 1,48 kilometru, napříč pak má 53 metrů, v nejužším místě ale jen 60 metrů. Ostrov je proti svým nejbližším sousedům plný zeleně.

Podnebí zde je mírné s průměrnou roční teplotou 16°C. Nejteplejším měsícem je červenec s 25 °C a nejchladnějším únor s 8 °C . Dešťových srážek zde za rok spadne v průměru 1.444 mm za rok, nejdeštivějším měsícem je září s 216 mm deště a nejsušším pak srpen s 40 mm průměrných srážek.

Osídlení

Ostrov je zcela neobydlený, ale najdeme zde z minulosti zbytky hospodářského využití, zejména ve formě kamenných ohrad.

Cestovní ruch

Ostrov, protože není obydlený, nenabízí žádné služby pro návštěvníky. Přesto sem ale lidé jezdí, je to především pro ony dvě krásné zátoky ke klidnému kotvení, pak je to pro pěkné potápění pod hladinu moře.

Velkým zážitkem je mořské grilování, kdy se gril postaví do mělkých pobřežních vod a lidé si tak mohou užívat naprosto čisté vody a pojídat gurmánské zázraky, které chorvatské pobřeží nabízí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.