Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské klima a počasí: Co byste měli vědět?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 22nd, 2017

Jak asi tušíte, Chorvatsko má dvě klimatická pásma – jeden pobřežní a druhý vnitrozemský. Pokud tuto krásnou zemi navštívíte, v tomto článku se dozvíte, co můžete od počasí očekávat.

Pobřeží

 

Na pobřeží převládá typicky středomořské podnebí s horkým a suchým létem a relativně mírnými, i když občas velmi deštivými zimami. Teploty v létě se pohybují od 20 do 30 °C, přičemž jsou ty vyšší častější. Zimy jsou chladnější, i když teplota téměř nikdy neklesne pod 5 °C. Přesto Chorvatsko zaznamenalo v posledním desetiletí některé výkyvy, například během zimy roku 2009 byl sníh kolem Zadaru a Splitu a o rok později zažil lehké sněžení i Dubrovník. Pozdní léto a raný podzim roku 2011 byly neobvykle teplé, naopak zima byla v tom roce neobvykle chladná a opět některé pobřežní části zažily padání sněhu.

Vnitrozemí

Ve vnitrozemí Chorvatska převládá kontinentální klima, které značí poměrně chladné zimy s teplotami pod 0 °C a sněhem. Léta jsou naopak horká s teplotami kolem 30 °C, které mohou být kvůli absenci přímořského vánku často nepříjemné. Klimatizace už je v Chorvatsku běžným vybavením soukromých domácností i hotelů, takže je pravděpodobné, že vaše ubytování jí bude vybaveno.

Kdy se do Chorvatska vydat?

Nejlepším časem pro návštěvu Chorvatska je září nebo květen. Září má slunečné počasí a moře je stále dostatečně teplé na koupání. Květen je zase vhodný, protože země ještě není sužována přílišnými vedry, navíc se v obou měsících vyhnete davům, které jsou součástí hlavní sezóny.

Bóra

Významným aspektem chorvatského počasí je silný severovýchodní vítr bóra, který fouká směrem k pobřeží a obvykle je nejsilnější v Dalmácii. Obvykle se vyskytuje v zimě, i když některé z jeho účinků můžete zaznamenat během celého roku. Tento silný vítr vzniká srážkami dvou odlišných typů klimatu a je považován za velmi nepředvídatelný a občas může dosáhnout rychlosti až 200 km/ hodinu. Není tedy překvapením, že bóra způsobuje problémy nejen na moři, ale také při provozu na pozemních komunikacích.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.