Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Co podniknout v hlavním městě Chorvatska?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 15th, 2017

Hlavní město je hlavním městem z nějakého důvodu. Vypovídá o zemi, čeho si váží a jaké jsou jejich hodnoty. Když se podíváte na Prahu, určitě pochopíte, proč je naším hlavním městem. Stejně tak by to měla mít každá země. Jestli vás zajímá nátura Chorvatska, navštivte jeho hlavní město.

Záhřeb se dělí na Gornji a Donji Grad, neboli na horní a dolní část. Jsou to taky dvě historické části velebené historickými budovami divadel, výstavních síní, vědeckých institucí, zelenými parky a muzei. Nejznámější ze všech parků je „Zelená podkova“, která je přímo uprostřed města. Překrásná botanická zahrada nebo park Maksimir se rovnají mnohem známějším parkům evropských metropolí.

Ať žije gotika

Horský masiv Medvednica (ten má 1 000 metrů) je nečekaně blízko civilizaci. Dokonce tak blízko, že tam dojedete hromadnou dopravou z centra Záhřebu. Centrum si můžete projet i turistickými bryčkami taženými koňmi. Milovníci gotiky by se měli zastavit u gotického kostela sv. Marka ze 13. století. Za vidění určitě stojí i katedrála sv. Štěpána, která má hned dvě vysoké zvonice. Je ikonická i proto, že středověká varianta Záhřebu se rozkládala právě kolem něj.

Klasika

Jestli se nechcete motat jen po klasických památkách, zajeďte si kousek mimo Záhřeb. V barokním městě Varaždin se setkáte se starými řemesly a budete fascinovaní životem domorodců. Podobně fascinující je Chorvatské Záhoří. Najdete ho mezi Záhřebem a slovinskou hranicí, nedaleko za Medvedicí. Vzdálíte se od městského ruchu a ochutnáte původní chorvatskou kuchyni i domácí vína v malebných vesničkách.

Jestli toužíte spíš po kulinářských zážitcích, nebraňte se žádným krkolomným názvům na jídelníčcích. Chorvati mají velmi vybrané chutě a rádi se s vámi o ně podělí. My vám doporučujeme Záhřebský řízek, což je telecí plněné sýrem a šunkou. Navíc ho polejí výbornou zeleninovou omáčkou.

Muzeum rozpadlých vztahů

Pokud chcete mluvit o něčem skutečně neobvyklém, až se vrátíte domů, zamiřte do Muzea rozpadlých vztahů. Ne, to není vtip. A není to žádná umělecká metafora. Velice osobní výstava se skládá z velice osobní sbírky unikátních předmětů doplněných příběhy skutečných lidí z celého světa. Nejvíce ho ocení asi ti, kteří si procházejí nějakým těžkým obdobím. Ale možná i ti, jejichž vztah se na dovolené octne v úzkých. Takto partnera dostatečně vyděsíte a uvědomí ti, jak těžce by se mu bez vás žilo.

Pokud je těch bizarností na vás málo, ještě se zastavte do Muzea naivního umění, kde najdete díla nejznámějších místních umělců.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.