Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Co dělají Chorvaté o Vánocích?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 8th, 2017

Asi si říkáte, že v takto teplých krajích musejí mít nějaké speciální zvyky. Avšak Chorvatsko je křesťanský stát, a proto toho s námi mají víc než dost společného. Stejně jako pro nás jsou pro Chorvaty svátky velmi důležité a znamenají především oslavu víry a lásky.

Hodně jídla

Mikuláš tam chodí stejný den jako u nás, a i tam ho doprovází poslové nebe a pekla. Zlobivé děti najdou pod polštářem jako výstrahu rákosku. Pak nezbývá než doufat, že se to v příštím roce zlepší.

I tady se neobejdou na Vánoce bez stromku a ryby. Domorodci žijící u pobřeží jí výhradně mořské ryby, vnitrozemní si pochutnávají na kaprovi, nebo na štice nebo tresce podobně jako u nás. Jako přílohu jedí pečené brambory nebo francouzský salát. Ale pozor, tohle je sváteční oběd, pak přichází ještě sváteční večeře, při které si pochutnávají na krůtě. Nicméně ta je až kolem 11 hodiny večerní. Hned po jídle sklidí ze stolu a jde se na půlnoční mši.

Dárky jsou sice 24. prosince pod stromečkem. Ale děti je rozbalují až následující den ráno. Až se potěší s dárky, čeká je na stole nějaké ptactvo, takže kachna, kuře nebo husa. Zvláštní je, že se v Chorvatsku mnohem víc alkoholu vypije o Vánocích než na Silvestra.

Stánky a hudba

Pokud jste se rozhodli strávit Vánoce v Chorvatsku, doporučujeme Split nebo Dubrovník. Jejich centra jsou plná stánků s tradičním jídlem, jako jsou malinké koblížky nebo vánoční treska. Narazíte na spoustu kulturního vyžití, v podobě malých pódií s hudebními vystoupeními nebo zpěvem. Tradičně narazíte na orchestr složený jenom z mandolín. Jestli s sebou vezete do Chorvatska i děti, Vánoce tam pro ně budou úžasným zážitkem. Srdeční Chorvaté při zábavě myslí především na ně.

Navíc si tu nebudete připadat jako v cizině, protože tu najdete spoustu indicii připomínajících domov. Akorát si k nim připojte romantické procházky po pobřeží a koupání v moři. I když trochu studeném.

Moře i parádní lyžovačka

Pokud více než poklidu holdujete pořádnému horskému dobrodružství, najdete jej i v Chorvatsku. Sníh vám nemůžeme garantovat, ale rozmanité horské prostředí ano. Za nás doporučujeme Gorský Kotar, kde jsou velmi rozsáhlé lesy a opravdu vysoké kopce.

Pokud vás stihne sníh, vypůjčte si prkno nebo lyže. Kde je největší pravděpodobnost, že se ti to stane? Velká možnost existuje v lyžařských klenotech Platak, Bjelolasici nebo Mrkpalj. Jsou tu sjezdovky pro děti, pokročilé i začátečníky. Takže pokud pro vás Vánoce bez sněhu prostě nejsou Vánoce, nic vám nebrání poznat Chorvatsko z úplně jiného úhlu pohledu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.