Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» 6 specialit, které v Chorvatsku musíte ochutnat
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 27th, 2017

Máme sice přezdívku srdce Evropy, ale k této slávě nám nějak zapomněli připojit moře. Naštěstí máme blízko chorvatské pláže, které jsou od otevření hranic velmi oblíbenou destinací. Asi si pamatujete, když vás rodiče vyvezli poprvé k moři, jak jste se učili plavat a užívali si teplé letní večery. Ale taky předpokládáme, že jste si s sebou táhli igelitku konzerv a dalších instantních pokrmů.

Dnes je ale jiná doba. Chceme poznávat a objevovat, vše od oblastí přes lidi až po chutě, zkrátka chceme si dovolenou užít se vším všudy. Takže nechte domácí stravu doma a raději poznávejte chorvatské speciality. Vybrali jsme šest nejtypičtějších a zároveň nejméně obvyklých. Abyste alespoň trochu věděli, do čeho jdete a byli překvapení, ne zaskočení, něco vám o nich povíme dopředu.

Čevapi u lepinji

Podobnost s čevapčiči není náhodná. Tato lahůdka sestává z několika kousků podlouhlého mletého masa v typicky chorvatském těstě. Jestli si ho dáte na pláži, hrozí nebezpečí přecpáním, proto spíš doporučujeme tuto pochoutku hladovým jedlíkům, kteří jsou vysílení po celém dni na pláži a chystají se už jenom sedět v pohodlí hotelu a nechat se ovívat teplým větříkem.

Burek

Nezapomeňte to vzít taky kolem stánku s burkem. Je to taková obdoba českého kebabu. V podstatě jde o těsto, ve kterém je nějak zakomponované hovězí maso. Může být zatočený jako šnek, hranatý jako taštička nebo zapečený jako těstoviny.

Lignje na žaru s brambory s blitvou

Tohle je trošku jazykolam, proto vám název objasníme pěkně po částech. Lingje na žaru jsou jednoduše grilované kalamáry, pochoutka typická pro přímořské země. Žádná věda, prostě čerstvé mořské potvory, olivový olej, citron, česnek, petržel a mořská sůl. Toť vše. Mořská strava je dost lehká, proto si k nim poručte i brambory s blitvou. Pojem brambory asi nemusíme vysvětlovat, ale blitvu vám vysvětlíme. Jde o směs listů mangoldu. Pořád nic? Dobře. Mangold je středomořská zelenina, vzhledově něco mezi čínským zelím a špenátem. A byl to právě špenát, kdo vytlačit mangold z výslunní, proto si ji u nás dneska nedáte.

Říční raci

Pochoutka z oblasti horských masívů. Právě tady žijí výteční horší raci, které domorodci jenom pokapou olivovým olejem, vinným octem a dochutí bylinkami. Maso mají jen v krunýři. Ale nepředstavujte si mini raky z mořského pultu v nejbližším obchoďáku. Raci tady totiž dosahují o dost větších rozměrů a hmotnosti.

Žabí stehýnka

Z animovaných pohádek a stereotypů pronášených nad pivem máme tuto pochoutku spojenou s Francouzi. Ale nenechte se zmást, žáby se rodí i v Chorvatsku! Taky je najdete spíš v horách, kde nejsou na jídelním lístku ničím neobvyklým. A jakou chuť máte očekávat? Pokud se na žabí maso nebudete dívat a v puse přestanete vnímat tvar malých nožiček, asi ucítíte chuť podobnou telecímu masu.

Fritule

I když to vůbec není špatná volba, v Chorvatsku se nemusíte cpát jenom ovocem a mořskými rybami. Zkuste sladkou tečku na konec v podobě chorvatských fritulí. Kulaťoučké mini koblížky jsou z těsta s rumem, citrónovou kůžou a hrozinkami. Nesmí chybět na stole především v Dalmácii v době karnevalů a na chorvatské svatbě. Když v si teda jako talisman přivezete chorvatský protějšek, alespoň trochu víte, co na svatbě čekat. Teda co se jídla týče.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.