Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Plitvická jezera
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: May 8th, 2017

Pro většinu českých návštěvníků Chorvatska bývají Plitvická jezera jednou ze zastávek při cestě do cílové destinace u moře. Na samotný výlet z České republiky jsou totiž poměrně vzdálená, pokud tedy neplánujete přenocování a důkladnější prohlídku jezer a okolní pěší turistiku.

Pokud se tedy rozhodnete jezera navštívit, je nutné počítat s tím, že prohlídka kolem nich trvá tři až čtyři hodiny. Delší trasa zabere asi šest až sedm hodin. Do areálu vedou dva vstupy, kdy u každého se nachází placené a hlídané parkoviště včetně občerstvení. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o národní park, není možné jej navštívit kdykoliv. Aktuální otevírací dobu lze zjistit na internetu.

Obecné informace

Národní park tvoří soustava 16 jezer propojených kaskádami a vodopády. Park je od roku 1979 na seznamu světového přírodního bohatství UNESCO. Od vstupu vedou vždy vyznačené trasy, ze kterých je přísně zakázáno jakkoliv scházet. Někteří odborníci tvrdí, že se jedná o jeden z mála zachovalých pralesních porostů. V nepřístupných místech se například nachází několik ohrožených druhů orchidejí a lilií. Jezera jsou bohatá na raky a ryby, které je však zakázáno lovit. V současné době není však zpřístupněn celý park. Důvodem je ochrana ekosystému, který je již tak zčásti narušen některými návštěvníky, kteří nerespektují veškeré zákazy.

Ubytování a zajímavosti

Ubytování je možné přímo v národním parku v hotelovém komplexu nebo v autokempu nedaleko parku. V okruhu do deseti kilometrů se pak nachází několik dalších kempů a hotelů. Hotely mají i vlastní průvodce, se kterými se návštěvníci mohou domluvit na konkrétních trasách výletu.

V parku je možné se přesouvat pouze jako pěší. Natáčel se zde světoznámý Vinnetou, díky kterému získala Plitvická jezera svůj světoznámý věhlas. Pokud tedy cestujete do Chorvatska k moři, rozhodně tuto zastávku doporučujeme, stojí to za to!

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.