Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Proč si udělat výlet do Záhřebu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: May 22nd, 2017

Záhřeb – hlavní město Chorvatska ležící na úpatí pohoří Medvednica, severně od řeky Sávy. Má své historické jádro nacházející se v centru města. V minulosti to byly dvě středověké osady – Horní město (dříve Gradec) a Kaptol, kde je v ulici Tkalčiceva ráj všech nákupů chtivých, protože na zdejší pěší zóně najdete řadu obchůdků a butiků.

Obě tyto části jsou zdobeny řadou historických památek a budov. Moderní a nově vybudovaná část – Dolní město je s historickým centrem spojena náměstím zvaným Trg bana Jelačića

Prohlídka města

Nejprve procházíte moderním Dolním městem, zde se nachází řada luxusních obchodů, moderních budov a hotelů. Postupně se ráz města začíná měnit a vy vstupujete do starobylých městských čtvrtí, kterým dominují muzea, galerie a historické stavby. Malebné Horní město patří v Chorvatsku k nejlépe zachovaným historickým centrům. Srdcem této části města je náměstí Sv. Marka s kostelem Sv. Marka.

Pro turisty je Záhřeb přitažlivý nejen historickými budovami a památkami, ale také bohatým kulturním životem a širokým výběrem kulturních institucí. Ke své návštěvě si můžete vybrat z řady divadel, koncertních síní, muzeí, uměleckých galerií nebo kin.

Trhy

Pokud máte rádi klasické trhy, můžete navštívit náměstí Josipa Jelačice, kde se konají trhy tradičních řemesel. Jste – li milovníci ruční práce, přijdete si zde na své. Objevíte tu nádherné košíky, keramiku, šperky a řadu dalších drobností. Náměstí Dolac se mění každou sobotu dopoledne v klasickou tržnici. Je to přehlídka barev a vůní. Zelenina je čerstvá a prodejci se předhánějí, kdo lépe vystaví své nádherné zboží. Trhy ale neslouží jen k nákupům, lidé se zde setkávají u kávy nebo dopolední svačiny a diskutují spolu o všedních věcech.

Omrzí – li vás hluk města a zatoužíte po klidu a zeleni, potom je vhodným místem k odpočinku botanická zahrada nebo park Maksimir, ve kterém můžete navštívit ZOO nebo se povozit na lodičkách.

Kulturní akce

Zahraniční návštěvníky láká i řada kulturních akcí, které se ve městě konají – Bienale moderní avantgardní hudby, Mezinárodní festival animovaného filmu, Mezinárodní festival loutkových scén, Floraart – světová výstava květin nebo třeba divadelní festival Eurokaz.

Nabídka je široká a každý si zde najde něco zajímavého pro sebe.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.