Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Katina
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 15th, 2017

Katina je ostrov v chorvatské části Jaderského moře. Najdeme ho u vstupu do zátoky Telašćica vsunutý mezi ostrovy Dugi otok a Kornati na jihu Katina je oddělená od ostrova Dugi otok na severu průlivem širokým v nejužším místě pouhých 60 metrů, průměrně asi 100 metrů.

Tento průliv se jmenuje Malá Proversa a je jen dva metry hluboký. Na jižní straně se proti Kornatu průliv jmenuje Vela Proversa a je v nejužším místě široký asi 85 metrů, průměrně však 500 metrů. Tento průliv je vhodný pro proplouvání.

Okolní moře je plné různých ostrůvků a skalisek, z nich jmenujme ostrov Gornja Aba, severovýchodně od Katině a další Aba Mala. Ostrůvek Veli Buc ve tvaru osmičky leží od pobřeží jen 60 metrů, Buc Mali je jen oválný balvanem východně. Jméno Katinica nebo Prijateljica nese malá skála na východ. Ostrovy Vela Aba a Školjić leží jižně od výběžku Katena.

Ostrov je vzdálen 18 km jihozápadně od Biogradu na Moru, ovšem měřeno zejména přes ostrov Pašman. A pak 25 km severně je odsud město Zadar. Správní patří ostrov k obci Sali v Zadarském kraji.

Doprava

Na ostrov není žádná pravidelná doprava, ale je zde několik vhodných míst ke kotvení pro menší lodě, protože členitý ostrov nabízí poměrně vhodné zátoky. Od jihu je to zátoka přímo ve Velké Proverse, od jihozápadu se do ostrova zařezává další zátoka s přístavištěm a na severu v nejužším místě najdeme další přístaviště.

Příroda

Ostrov je součástí chráněné krajinné oblasti Telaščica, který byl vyhlášený v roce 1988. Jde o oblast zahrnující jihovýchodní části ostrova Dugi otok, celou zátoku Telašćica a šest 6 ostrovů a útesů. Najdeme zde 25 zátok a 69 km členitého pobřeží. V parku je zastoupena téměř celá středomořská flora a fauna, na 400 druhů rostlin a dokonce asi 300 druhů různých živočichů. Najdou se zde i endemické druhy, tedy nikde jinde na světě se nevyskytující. Z těch značně ohrožených jsou to červené korále a masožravé houby.

Ostrov má rozlohu 1,12 km2 a je tvořen křídovým vápencem. Délka členitého pobřeží je 7.1 km a nejvyšším vrcholem je Velký vrch, který se tyčí 117 metrů nad mořem. Ostrov je poměrně kompaktní, ale směrem na jihozápad z něho vybíhá dlouhý poloostrov Punta Kadena.

Podnebí je zde celoročně dost mírné, zejména na chráněných místech mezi drobnými ostrůvky, kde se projevuje blahodárný vliv mírného větru, mistralu. Nebezpečná bóra je tu celkem neznámým jevem.

Osídlení

Ostrov ležel na vždy velmi rušné obchodní trase, takže můžeme zde předpokládat osídlení od nejstarších dob. Žádné viditelné stopy zde ale nenalezneme, zato v nejužším místě jsou na ostrově Dugi otok vidět zbytky římské vily, zbytky staveb jsou i pod mořem. Dnes je ostrov neobydlen, tedy ne trvale, ale na sezonu se vcelku slušně zalidní.

+

Cestovní ruch

Ostrov je snadno po moři přístupný, proto je tu také čilý ruch, v přístavech kotví neustále několik jachet a člunů. Kontrolu lodí a výběr vstupného zde provádějí dozorčí pracovníci přírodního parku vždy v odpoledních hodinách, když objíždějí kotviště a zároveň přebírají odpad ze zakotvených plavidel. Pro organizované potápění a rybolov je zde potřebné mít povolení, která lze získat po zaplacení poplatku. Na ostrově je možnost občerstvení, ale nabízí se zde i ubytování. Je to Konopa Mare v zálivu průlivu Vela Proversa. Další krčmu najdeme u přístaviště v severní části ostrova.

Pohyb po ostrově není jednoduchý, velmi ho znesnadňuje zkrasovělý povrch s četnými škrapy.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.