Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Ubytovny, hostely, apartmány, hotely – Jak vybrat ubytování na dovolenou? Podle čeho se řídit, kde si ověřit spokojenost hostů, co nabízejí…
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 27th, 2017

Zřejmě prvořadou podmínkou pro spokojenou dovolenou je ubytování. Proto bychom jeho výběr neměli nikdy podceňovat, ale je pravda, že nejsme každý stejný a velký význam má i náš věk a naše zdraví. Chorvatsko je v tomto směru otevřené každému, kdo o něj projeví zájem a kdo je schopen vnímat i jeho kulturní zvyklosti.

Úvod

Za poslední roky se mnoho na pobřeží Chorvatska změnilo. Mnohý toho lituje, protože mizí starobylý ráz vesniček na pobřeží, krajině někde dominují budovy nových nových hotelů a dalších ubytovacích zařízení a podobně. Na druhou stranu se ale nelze divit, když stále více lidí chce poznat krásu jadranského pobřeží, prosluněné pláže s fantasticky čistou vodou. Přepychové hotely lákají rekreanty s pětihvězdičkovou úrovní služeb, procházejí komplexní rekonstrukcí, aby mohly mohly nabídnou ještě více přepychu. I když prochází chorvatské pobřeží tak převratnými změnami, nemáme zde pocit odcizení od přírody, protože nejde o takové megalomanské projekty, jako jsou třeba v Egyptě.

Hotely a hotelové apartmány

Zatímco před několika málo lety nebyl na pobřeží žádný pětihvězdičkový hotel, dnes je tomu jinak a najdeme je v nejrenomovanějších letoviscích, je jich kolem dvaceti. Pro zajímavost, většina jich je na pobřeží, jeden jediný vnitrozemský v Záhřebu. Když připustíme, že Chorvatsko disponuje skoro 950 tisíci lůžky, na hotely připadá asi 115 tisíc.

Hotely nabízejí ubytování po celý rok, jen se mění náplň volného času ubytovaných, například to jsou konference, kulturní a společenské akce, ale i léčebné pobyty důchodců, školy v přírodě a podobně. Hotely jsou vybaveny wellness-centry, krytými bazény, ale i jiným sportovišti a podobně..

Hotelové komplexy

Hotelové komplexy jsou vynálezem nové doby, kdy je celý areál podřízen rekreaci a nabízí co možná komplexní služby. Jejich počet v Chorvatsku není zanedbatelný, je v nich asi 52 tisíc lůžek.

Apartmány

Chorvatsko nabízí velmi hustou síť apartmánů ve třech kategoriích podle vybavení a umístění. Jsou některé oblasti, kde jiné ubytování ani neseženeme. Celkem se uvádí 420 tisíc lůžek, ale protože jde většinou o menší kapacity, najdeme je doslova na každém kroku. Cena se odvíjí od kvality, služeb, ale zejména podle postavení. Čím blíže k pláži, tím je obvykle cena vyšší.

Kempy a minikempy

Synonymem Chorvatska bývaly ještě v 60. letech 20. století kempy. Rozvojem ostatních zařízení jejich význam trochu poklesl, ale na druhou stranu i kempy již nejsou tím co dřív. Dnes se kempy dělí podle vybavení na čtyři kategorie. Stojí zde bungalovy, karavany, mobilhomy, chatky, stojí zde i větší stany trvale k pronajmu. Celkem je v chorvatských kempech 213 tisíc ubytovacích míst, tedy lůžek.

Ostatní ubytování

Chorvatsko nabízí i další možnosti, například v jachtařských přístavech, tedy v marinách. Jde celkem asi o 62 tisíc lůžek, většinou určených pro jachtaře, ale někde se zde dá i ubytovat bez lodi.

Ubytovny jsou v Chorvatsku vcelku neznámým pojmem, spíše se jim říká hostely, ještě tak se někdy vyskytují mládežnické ubytovny. V těch se však setkáme s tím, že mívají více lůžkové pokoje, takže je to pro menší skupiny lidí, ale jinak můžete být ubytování s cizími lidmi. Také ubytovny jsou v různých kategoriích, od jednoduchých až po komfortní soupeřící s hotely. To se také odráží i v cenách, někde se můžete dostat i pod 200 Kč za noc, naopak jsou někde ceny adekvátní hotelům.

Pro trampy a jiné divoké stanovníky je nutno podotknout, že v celém Chorvatska je přísný zákaz nocovat ve volné přírodě, lze pouze v kempech. Je ale pravda, že čím dál od pobřeží jsou oči policistů řidší, ale i tak se vystavuje divoký nocležník policejnímu stíhání a i peněžité pokutě. Na druhou stranu se nelze divit, protože Chorvatsko je vcelku sluncem vyprahlá země a je tu velké nebezpečí požáru.

Jak si vybrat?

Uvedený jednoduchý přehled ukazuje, jak široká je nabídka ubytování. Výběr tedy není jednoduchý, chce se to tedy informovat v cestovních kancelářích, na internetu, kde se setkáte třeba s užitečnými diskuzemi a recenzemi, ale chce se to ptát lidí, kteří do Chorvatska jezdí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.