Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Žižanj
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: April 22nd, 2017

Žižanj je ostrůvek v chorvatské části Jaderského moře v Zadarském souostroví. Nachází se jižně od jihozápadního konce ostrova Pašman oddělen průlivem v nejužším místě jen asi 230 metru širokém. Pokud jde o větší ostrovy v okolí, je to zejména na jih ležící ostrov Gangaro, také přibližně 250 metrů daleko, a západně asi 470 metrů pak ostrov Košarica nebo Maslinjak.

Ostrov Žižanj je vzdálen asi 220 km jižně od hlavního města Záhřebu, 5,5 km jižně od Biogradu na Moru, a to měřeno právě přes ostrov Pašman. Z dalších nejbližších významnějších rekreačních středisek je to Pakoštane, vzdálené odsud asi 6,5 km severovýchodně. Krajské středisko Zadar je vzdálen 26 km severozápadně.

Doprava

Na ostrov nejezdí žádné pravidelné trajekty, ovšem pro zájem by se tak mohlo stát, je proto potřeba se předem informovat. Dostat se sem dá čluny z Biogradu na Moru, cesta trvá asi 75 minut, ale na ostrově není možná žádná automobilová doprava, nejsou zde vůbec silnice. Kdo by chtěl přesto přicestovat autem, musí ho zaparkovat na hlídaném parkovišti v Biogradu, a pak pokračovat člunem. Pokud jsme na ostrově Pašman, kde je doprava auty možná, nejbližším přístavem je Tkon.

Příroda

Ostrov má rozlohu jen 0,93 kilometrů čtverečních a délku pobřeží 4.51 km. Nejvyšší bod je 48 metrů vysoký nad mořskou hladinou. Ostrov má nepravidelný tvar , kterému dominuje malý zálivu, které se otevřený směrem na jihozápad. Od severu k jihu má ostrov 1.35 km a od východu na západ 1,4 km. Podnebí je zde je mírné s roční průměrnou teplotou 16 °C. Nejteplejším měsícem je červenec s 24 °C a nejchladnějším únor s 8 °C. Dešťových srážek spadne za rok v průměru 1.432 milimetrů, nejdeštivějším měsícem je září s 219 milimetrů deště a nejsušším srpen s 44 mm srážek.

Ostrov nemá pravidelnou zeleň, ale v rámci bývalých polí a zahrádek, obklopených dodnes zídkami, se tu setkáme již je s divoce rostlými křovinami i stromy. Na jižní výspě se setkáme ale s velmi úzkostlivě udržovaným sadem. Moře kolem ostrova je křišťálově čisté a bohaté na ryby a jiné mořské plody.

Osídlení

Žižanj patří k těm nejmenším obydleným ostrovům v celém Jadranu. Jde ale o většinou o ojedinělé domky rozeseté podél pobřeží, větší jejich soustředění je na severu u malé zátoky s přístavištěm. Domky jsou využívány jako nájemné, ale nejsou tu žádné služby služby pro hosty.

 

Cestovní ruch

Žižanj se nachází v blízkosti Národního parku Kornati. Tato oblast je považovaná za nejmodřejší kout Jadranu, kde modrá barva moře je ještě zřetelnější v kontrastu s bílo-šedými skálami místních ostrovů. Díky mimořádně čisté vodě, hojné sluneční záři, četným zátokám, zálivům a přístavům je oblast atraktivní pro pro jachtaře, kteří plují po Jadranu a hledají místa pro moderní dobrodruhy. Zde si lze dopřát skutečnou Robinsonskou dovolenou. V okolí ostrova žijí také delfíni, které je možné dobře pozorovat.

Na ostrově Žižanj nejsou žádné osady, jak jsme již zmínili, ale je zde spousta krásných samostatně stojících rybářských chat a rekreačních domů k pronájmu. Obchody, restaurace a hospůdky jsou však soustředěny na sousedním ostrově Pašmanu, na který se lze dostat během několika málo minut motorovým člunem. Proto je pravidlem, že při pronájmu rekreačního domu, či apartmánu, si lze pronajmout i malý člun. Je však nutné mít řidičské oprávnění (licenci). Díky tomu mohou návštěvníci podnikat výlety, zejména na západní pobřeží Pašmanu, kde se ukrývá mnoho pěkných zátok, které jsou jinak kvůli strmým břehům těžko dostupné.

Moře kolem ostrova vyhledávají také rybáři a potápěči, kteří se pak vydávají na prohlídku krásného podmořského světa.

Jak bylo řečeno, objednat si zde lze rekreační domech, které jsou vlastně všechny vzdálené od moře do 20 metrů, často mají vlastní malou pískovou pláží, na které se lze dostat v klidu pěšky. Jinak břehy, a tím i pláže jsou po obvodu ostrova jen kamenité. Také u většiny domků je vlastní přístaviště.

Některé rekreační domy je možno si pronajmout po celý rok, dodávka potraviny se podle smlouvy koná jednou týdně. Je zde možno volat mobilem, včetně dobíjení. Elektrický proud je ale vyráběn pomocí solární energie 12 V, tekoucí studená voda je ze zásobníků, její kvalita není proto valná, je ji potřeba převařovat. Proto se doporučuje si na pití dovézt vodu balenou. Přes tyto potíže je zde pobyt stále více využívaný, zájem neustále stoupá, protože více lidí si váží klid, alespoň o dovolené.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.