Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Město Crikvenica
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 15th, 2017

Městečko, letovisko a lázně leží při magistrále na úpatí Velké Kapely. Své dnešní jméno získalo podle chrámu zdejšího pavlánského kláštera (chorvatsky se kostel řekne crkva), který založil počátem 15. století bán Nikola Frankpan. Původně se zde nacházelo římské sídliště Ad Turres.

Crikvenica měla 19. století pro maďarskou šlechtu stejný význam jako Opatija pro rakouskou aristokracii. Bylo to velmi oblíbené letovisko a lázně. V té době se stavějí léčebné ústavy, lázeňské domy a hotely. Město má dostatek vegetace a pláže s navezeným pískem. Vstup do moře však není na některých místech příjemný kvůli kluzkým kamenům. Podnebí je mírné díky ochraně kopců na severovýchodě. Jsou zde lázně pro léčbu mořskou vodou.

Město Senj

Dále jižně po magistrále leží staré městečko s rozpadajícími se hradbami, které je dnes správním střediskem župy a hospodářským centrem oblasti. V zimě je Senj vystaven silným větrů z průsmyku Vratnik, v létě je však podnebí příjemně středomořské. Původní římská osada Senia byla významným obchodním střediskem a od 7. století i sídlo biskupa.

Historie města Senj

Ve středověku procházelo městečko dobami změn různých pánů, bojů s Turky, přílivy utečenců z vnitrozemí, válečných konfliktů a násilného vysídlování. Za druhé světové války bylo silně poškozeno bombardováním a nálety. Z původního mohutného opevnění zůstala jen část hradeb, několik věží a stará brána. Staré jádro města je v poměrně špatném stavu, což je škoda, protože starý Senj je starobylý prostor s památkami mimořádné architektonické úrovně. Hlavnímu náměstí Cilnica dominuje goticko-renesanční kaštel, někdejší sídlo Frankopanů. Kaštel se v průběhu staletí několikrát přestavoval, pak býval sídlem senjských hejtmanů a v 19. století byl upraven na konvikt. Uprostřed náměstí stojí klasicistní kašna, z kostela sv. Františka zbyla jenom věž.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.