Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Lázně Opatija
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 8th, 2017

Přímořské lázně ležící 13 km západně od Rijeky jsou jedním z nejnavštěvovanějších středisek na chorvatském pobřeží. Před 1. světovou válkou to bylo módní letovisko Rakousko-Uherského mocnářství a dodnes zůstává jedním z nejoblíbenějších pro své velmi příznivé klima.

V roce 1899 získala Opatija statut klimatických lázní, protože vzduch obsahuje vodní částečky nasycené solí, které mají blahodárné účinky na dýchací orgány. Od severu je chráněna vnitrozemskými vlivy mohutným zalesněným pohořím Učka, které rovněž tvoří důležitou zásobárnu vody pro celou kvarnerskou oblast. Riviéra se vyznačuje středomořskou květenou, kde rostou palmy, oleandry, agáve, jedlé kaštany a mnohé další.

Historie

Město vyrostlo kolem kostela sv. Jakuba postaveného na základech benediktinského opatství, od čehož se odvozuje samotné jméno města. Opatija znamená chorvatsky opatství. Až do roku 1844 to byla rybářská osada s 35 domky, avšak příchod boháče Iginia Scarpa z Rijeky změnil nadobro její podobu. Postavil na pobřeží vilu Angiolina, pojmenovanou podle jeho manželky, a obklopil ji rozlehlým subtropickým parkem. Nedlouho na to se začaly stavět první hotely, jejichž rozvoj ještě urychlilo vybudování železničních tratí Vídeň-Terst-Rijeka a Budapešť-Záhřeb-Rijeka.

Kultura a pohoří Učka

V hlavních lázeňských střediscích se konají četné kulturní akce, koncerty, divadelní představení a výstavy. Z pravidelných akcí jsou to Letní festival opery, baletu a symfonické hudby v červenci-srpnu a Mezinárodní dětský festival. Pokud pojedete autem z Opatije přes osady Pobri, Bregi, Zadka, Veprinec a Poklon, dorazíte až k hotelu Učka v horách. Odtud je to asi 200 metrů na nejvyšší 1401 metrů vysoký vrchol pohoří Poklon Vojak s rozhlednou. Vrcholu můžete dosáhnout i pěšky z Opatije po značené cestě. Po asi 5hodinovém výstupu budete za námahu odměněni nádherným výhledem po vnitrozemí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.