Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Pula
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: February 8th, 2017

Pula byla již pro Římany důležitou základnou a dodnes zůstává velkým regionálním a hospodářským centrem s živým obchodním přístavem v největší a nejlépe chráněné zátoce Istrie. Přímo ve městě nejsou žádné pláže, avšak nedaleko jižně od centra se rozkládá na poloostrově Verudela rekreační oblast.

Okolí Puly je spíše fádní, poněvadž oblast je plochá a její původní dubové porosty byly nahrazeny křovinami a borovicemi. Krajina je poznamenána cestovní ruchem jeh rozvojem, avšak pobřeží, táhnoucí se jižně k Premantuře, je zdobeno skalnatými zálivy a malými zátokami. Zde naleznete i místa nedotčená stavbami turistických komplexů.

Historie města

Původní illyrská Pola byla v 1. století před naším letopočtem dobyta Římany, kteří z ní učinili administrativní centrum oblasti. pula-827909_960_720Ta se rozkládala od Limského fjordu až po řeku Raša. Římané velmi chytře využili terénu k obraně zátoky. Celé město se rozvíjelo v kruzích okolo vrchu Kaštěl s amfiteátrem, postaveným mimo opevněné město.

V roce 1150 se Pula připojila k mocným Benátkám kvůli obraně proti pirátům, avšak pod benátskou nadvládou těžce trpělo. Několikrát bylo napadeno benátskými rivaly patriarchou z Aquileje. Po pádu Benátek se Pula v roce 1797 stala součástí rakouské monarchie. Město i nadále strádalo, až do doby, kdy v roce 1853 Rakousko-Uhersko rozhodlo o vybudování císařské námořní základny.

Zajímavá místa

Na prvním místě stojí za zmínku římské ruiny. Nejstarší část města kopíruje původní půdorys starověkých římských ulic, vinoucích se kolem citadely ve formě zbytků jejich staveb. Nejvíce obchodů, agentur a úřadů se nachází právě ve starém městě. Vlakové nádraží leží blízko vody, asi kilometr severně od města. Autobusové nádraží se nachází na ulici Istarska nedaleko přístavu. Hotely restaurace, pláže a kempingy jsou situovány jižně od města na poloostrově Verudela ve vzdálenosti asi 3 kilometry.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.