Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Slavonie
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 8th, 2017

Slavonie je úrodná oblast rozkládající se od řeky Ilova, přes říční bazén Sávy a Drávy, až po maďarskou hranici na severu, Bosnu a Hercegovinu na jihu s jugoslávskou hranici na východě. Zahrnuje okresy Osijek, Baranja, Vukovar, Srijem a část Brodsko-Posavska.

Slavonie je zemědělsky nejproduktivnější oblastí Chorvatska s rovinatým terénem a jak říkají místní obyvatelé „nejvyšší horou je zde zelí.“ Nacházejí se zde rovněž zásoby ropy a plynu.

Historie

Dokud poslední válka nezničila ekonomiku, byla tato oblast velmi prosperující zemí. Rovněž dokud nebyly srbskými artileriemi přeměněna města v trosky, mohla se pyšnit nádhernou architekturou s překrásnými barokními budovami a zámky. Než byly válkou vyhnány desítky tisíc obyvatel, byla Slavonie zemí s etnickým nejrůznorodějším obyvatelstvem v Evropě.

V 7. století byla osídlena slovanskými kmeny. V 16. století pak byla dobyta Turky. Tehdy museli uprchnout katoličtí usedlíci a nastal masový příliv srbských pravoslavných osadníků, kteří byli Turky lépe přijímáni. V roce 1690 se Srbové, podporováni ve svém boji s Turky Vídní, usadili v kraji Srijem okolo Vukovaru. Turci nakonec postoupili v roce 1699 území Rakousku a Habsburkové přeměnili tuto část země na válečnou oblast (Vojna Krajina). Muslimské obyvatelstvo uprchlo, ale přicházelo stále více Srbů a dalších národností.

croatia-1652614_960_720

Poválečná doba a bytová výstavba

Velká část východní Slavonie byla během srbské okupace v poslední válce zaminována a odminovací operace nejsou do dnešní doby dokončeny. Avšak největším problémem je dnes bytová výstavba. Poničená města a vesnice čekají na obnovu. Není dostatek místa ani pro místní obyvatelstvo. Pro případné návštěvníky nejsou mimo Osijek téměř žádné ubytovací kapacity. Až do úplného odstranění min je pohyb mimo cesty extrémně nebezpečný.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.