Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Cres – olivový ostrov plný klidu a pohody
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 8th, 2016

Ostrov Cres se rozkládá v severozápadní části Kvarnerských ostrovů a spolu s ostrovem Krk patří k největším a po ostrovu Hvar je nejdelším jadranským ostrovem. Také by se dal nazvat ostrovem oliv, neboť ty zde rostou téměř všude. Velice pozoruhodné jsou rozdíly mezi jednotlivými částmi ostrova.

Severní část je hornatá, severozápad je zase zalesněný (především bukovými, dubovými a habrovými lesy). V jižní části ostrova se rozkládají rozsáhlé pastviny. Pouze střední část (v okolí městečka Cres) je úrodná. Pěstuje se zde především vinná réva a olivy.

15531112612_6c2488577b_b

Velmi známý je chov ovcí. Mezi gurmány je oblíbené jehněčí maso, které se připravuje pečené pod železným poklopem ve žhavém popelu nebo na rožni. Samozřejmě se toto místo neobejde bez rybolovu a zpracování ryb.

Proč navštívit právě ostrov Cres?

Tento ostrov nepatří mezi známé a teprve v posledních letech se dostává do hledáčku návštěvníků Jadranu. Vyhledávají jej především ti, kdo chtějí uniknout z ruchu velkoměsta. Jsou to milovníci nedotčené přírody, zalesněných kopců a nádherné krajiny. Fascinují je nejen čisté moře a téměř liduprázdné pláže, ale i stará sídla zasazená vysoko ve svazích, podobající se orlím hnízdům, starobylá architektura, vesnice, jež jsou pozůstatkem dávné minulosti a jsou rozeseté po celém kraji.

To všem však návštěvníkům nebrání, aby se vzdali svého pohodlí na vysněné dovolené. Ubytování je možné v moderních kempech, soukromých vilkách i apartmánech či v hotelech v Cresu nebo Martinšćici. Pro hosty je připravena řada sportovních aktivit (tenis, plážový volejbal, rybaření, potápění, jízda na kajaku). Díky zajímavému terénu můžete provozovat horskou turistiku či cykloturistiku. K dispozici je půjčovna automobilů a lodí, síť obchodů, pizzerie, restaurace a cukrárny. Během celé sezony se zde koná cela řada zajímavých akcí a uměleckých vystoupení.

Centra ostrova

Administrativním střediskem je starobylé město Cres, které se stalo oblíbeným letoviskem především díky své poloze. Leží totiž v hlubokém, stejnojmenném zálivu, který chrání okolní kopce. Též je známé jako bezpečný přístav. Téměř celé pobřeží zálivu nabízí příjemné koupání na oblázkových a kamenitých plážích, které jsou místy doplněné betonovými platy. Díky pozvolnému vstupu do moře jsou vyhledávány rodinami s dětmi.

cres-cres1

Pláž v kempu Kovačine byla oceněna Modrou vlajkou. Na své si přijdou milovníci sportu, především windsurfingu a jachtingu. V srpnu se zde koná regata Cres – Cup. Chcete – li spojit výlet s kulturním zážitkem, pak musíte určitě navštívit orlí hnízdo Lubenice a jeho Lubenické večery. Milovníci přírody zajisté ocení plavbu do zátoky Žanja s Modrou jeskyní nebo výlet do ornitologické rezervace, která byla zřízena pro ochranu supa bělohlavého.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.