Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Dovolená levně – S námi víte, jak na to!
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 8th, 2016

Slovo “drahé” má asi pro každého z nás jinou hodnotu, když myslíme na cenu pobytu v Chorvatsku. Je totiž rozdíl v tom, když skutečně vydáme za pobyt málo peněz, co za to dostaneme, nebo když si zaplatíme nějaké služby a pak si myslíme, že byly dobré tak, že mohly stát i víc.

Jak se tvoří cena pobytu

croatia-259116_960_720Cena pobytu je složeninou několika různých výdajů. Pokud využíváme služeb nějaké cestovní kanceláře, měli bychom jednotlivé položky znát. Je na nás, jestli si je vyžádáme nebo jsou již předem součástí účtu. Ale to je jiná kapitola, cena se skládá z jízdného, stravného, ubytování a režie. Ta se skládá z provize, pojištění, rozpočítaných částek na delegáta a další služby v závislosti na náročnost pobytu. Samozřejmě nemáme opomenout daň. Snad jsme vyjmenovali vše, nebo alespoň to hlavní.

Jak šetřit

Výše uvedený seznam položek nám dává jasně najevo, na čem jsme schopni ušetřit.

Jízdné? Pokud nás jeden víc, je nejlevnější automobil, pokud méně či jeden, pak autobus, když opomeneme riskantní stopování. To náš nemusí stát vůbec nic, ale také s může stát, že do cíle nedojedeme nebo s velkým zpožděním. Vlak a letadlo, pokud nejsme černý pasažér, nebio nemáme režijní jízdenku či letenku, jsou nezařaditelné do položky levné cestování.

Stravné? Restaurace jsou v Chorvatsku poměrně drahé, lze využít stánky, krámky a podobně, ale nejlacinější je určitě vlastní stravování a nákup v supermarketech.Budeme samozřejmě ošizeni o místní jídla speciality, ale za cenu výrazných úspor. Je třeba ale pamatovat, že ve většině letovisek, která nebývají velká, jsou jen menší obchody “trgoviny”, kde jsou ceny vyšší. Ještě vyšší ceny se pak vyskytují na ostrovech. Na rozdíl od nás se zeleninu a ovoce doporučuje kupovat na tržištích, kde jsou ceny nižší než v obchodech. Dnes je možno dovézt do Chorvatska až 10 kg potravin, což do roku 2009 nebylo možné.Nesmíme se také divit, že ceny v Istrii jsou tradičně vyšší než třeba v Dalmácii.

croatia-1338282_960_720Ubytování? Naprostá většina našinců využívá v Chorvatsku soukromé apartmány. Pokud nehledáme ubytování ve velkých a známých centrech, můžeme sehnat skutečně i na naše poměry ubytování levné, a ještě můžeme třeba něco usmlouvat, třeba přidat snídani. Pokud si myslíme, že nejlacinější je vlastní stan, zkušenosti s tím jsou takové, že celková cena, třeba s parkováním auta nebo ve větších střediscích, vyjde stejně jako jinde apartmán. Cena se dá snížit větším počtem lidí, delším pobytem a podobně. Všechny ceny se odvíjejí i od místa, protože nejdráž bývá těsně u moře s výhledem, někde kousek dál může být laciněji, koukat ale budeme třeba do lesa nebo na fabriku.

Režie? Do některých věcí budeme muset investovat, i když pojedeme po vlastní ose. To je třeba pojištění, různé poplatky, vstupné a tak dále.

Shrnutí

Pokud chceme ušetřit, bude nás to stát počítání, shánění, ale také odříkání. Dobré, pokud jedeme poprvé, si nechat poradit od zkušenějších cestovatelů, lze i vyhledat některé služby na internetu, kde se propagují nejlevnější pobyty. Obecně lze říci, že čím více dáte přípravě, tím snadnější a úspěšnější bude pobyt.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.