Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Makarská riviéra
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 27th, 2016

Makarská riviéra je pro ty, kteří ji znají, pojem úžasné dovolené. Jde o asi 60 km dlouhý úsek chorvatského pobřeží mezi městy Omišem a Pločem, tedy mezi ústím řek Cetina a Neretva. Historicky se Makarská riviéra dělí horní a dolní část.

Dolní (severní) se rozkládá od vesnice Brela přes Baška Voda, Makarska, Tučepi až do Živogošće. Horní (jižní) část je uváděná od Drveniku přes Brist, Gradac až do Bacinu.

Od moře je pobřeží chráněné ostrovy Bračem, Hvarem a poloostrovem Pelješac. Zde neleží žádné velké město a ani tu nejsou velkolepé či významné památky, ale najdeme zde nádherné pláže, perfektní vybavenost, zkrátka vše, co potřebujeme k dovolené u moře. Zdejší pobřeží se poměrně úzké, protože se od něho zvedá hřeben pohoří Biokovo s vrcholy nad tisíc metrů.

Doprava

Celou Makarskou riviéru opisuje Jadranská magistrála D8, ovšem dostat se na ní můžeme i z dálnice A1 (E 65), a to z exitů 27 (Oblast Omiše), 28 pro oblast do Nemiru po Brelu, 29 pro oblast od Baška Pole až po Podgoru, 30 od Drašnice po Drvenik, 30 a pro oblast od Zaostrogu po Ploče.

Město Makarska má přístav na malebném poloostrově Sveti Petar (Svatý Petr) a na mysu Osejava, jde o jediný přístav na celé riviéře. Dnes odsud míří trajektová linka do Sumartin na ostrově Brač.

Přírodní podmínky

Oblast Makarské chrání od pevniny vysoké hřbety pohoří Biokovo, takže sen nedolehne nikdy drsné kontinentální klima. Zdejší počasí je proto mírné v zimě a v létě s dlouhými teplými dny prochlazovanými jen mírným osvěžujícím vánkem. Makarská má tak za rok průměrně kolem 2.800 hodin slunečního svitu a v sezoně průměrnou teplotu vzduchu nad 20 ° C. Obdobně moře kolem v těchto dnech má i průměrnou teplotu nad 20 ° C.

Rozdělení

Makarskou riviéru tvoří 17 obcí, ze kterých jsou počtem obyvatel největší Makarská s 15 tisíci obyvatel. Za ní pak následují Gradac, Baška Voda, Podgora, Brela a Tučepi, nejmenší je Bast se 140 obyvateli, ovšem ta leží mimo vlastní pobřeží.

Pláže

Baška_Voda_01Pláže Makarské riviéry jsou vlastně nekonečné, tedy táhnou se takřka celým pobřežím. Například pláž v Makarské je písečná a dlouhá skoro 2 km. Vedou podle ní chodníky lemované borovicemi a za nimi byly postaveny luxusních hotelů a další turistická zařízení včetně jiných služeb, jako jsou restaurace, bary, kavárny a podobně.

Oblast Makarské také nabízí několik nudistických pláží.

Cestovní ruch

Centrem Makarské riviéry je Makarská, která žije cestovním ruchem již od poloviny 19. století. V Makarské se v letních měsících přístav plní jachtami a turistickými loděmi, pro mladé lidi probíhá zábava na náměstí, Makarská ale ožívá především v noci. Kultura tu má dlouhou tradici, již v 19. století zde byla divadla, filharmonie, dramatické a pěvecké spolky, a na začátku 20. století byly založeny i různé sportovní svazy. V klasicistní budově bývalého hlaholského semináře, dnes zvaného Stará škola, je umístěna Městská galerie Antuna Gojaka, Městská knihovna a další organizace. nejvýznamnější společenskou akcí je Makarské léto.

Atraktivními výletními místy pro rozmanité přírodního bohatství a zachovalý tradiční životní styl. jsou vesnice Veliko Brdo, Makar a Kotisina. Najdeme zde nejen upravenými parky, ale i nad nimi horská údolí, louky a zajímavou zvířenu, především kamzíky a muflony.

Ubytování

Co by byly pláže a hory bez možnosti ubytování. Ubytování hotelového typu nabízí víc jak 2.300 lůžek, apartmány dokonce asi 12.000 lůžek, ale jsou zde i kempy s různou nabídkou ubytování včetně možnosti postavení vlastních stanů či karavanů. Nachází se zde i mnoho restaurací, barů. vinných sklípků a dalších stravovacích zařízení, kde máme možnost ochutnat místní tradiční potraviny a jídla.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.