Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» NP Paklenica si zamilují všichni milovníci divoké přírody
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 15th, 2016

Pojďte s námi poznat Chorvatsko jinak než jen lenošením na pláži u moře. Z pohledu silniční magistrály znáte pohoří Velebit, ne každý ale ví, že ukrývá zářivě bílé skály, skalní města, horské louky, propasti na krasových planinách, hluboké vápencové soutěsky a překrásné vyhlídky.

Nationalpark_Paklenica_SchluchtSoučástí tohoto pohoří je Národní park Paklenica, který je po Plitvických jezerech druhým nejstarším národním parkem v Chorvatsku. Leží na Jadranské magistrále Zadar – Rijeka a je snadno dostupný i proto, že se nachází v blízkosti turistických přímořských destinací. Odděluje Středozemní moře od kontinentální části Chorvatska.

Při toulkách parkem vám možná některá místa budou připomínat filmy o Vinnetouovi, není divu, protože se zde opravdu některé scény  filmu Poklad na Stříbrném jezeře natáčely.

Pokud se rozhodnete, že si tento nádherný kout přírody nenecháte uniknout, nejlepším výchozím bodem pro váš výlet je Stari Grad-Paklenica nacházející se asi 45 kilometrů od Zadaru.

Národní park

Díky velkému výškovému rozdílu můžeme v parku pozorovat několik vegetačních a podnebných pásů. Také je známý rychlými změnami počasí a velkým množstvím srážek a právě s touto skutečností je třeba při návštěvě parku počítat.

Oblast křižuje velké množství turistických cest a některé z nich vedou až na nejvyšší vrcholky Velebit. Kromě toho je park rájem pro speleology, nejnavštěvovanější jeskyní je Manita peč. Pokud zde chcete přenocovat, můžete využít ubytování v horské chatě, tradičních pastýřských staveních nebo několika dřevěných chatek. Vše najdete přímo v parku.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Přímo u vstupu do parku u Stareho Gradu – Paklenica je kancelář parku a kemp, který využívají hlavně alpinisté. Nachází se zde i parkoviště.

Nejzajímavější částí parku je mohutný kaňon Velka Paklenica. Je dlouhý asi 14 kilometrů a protéká jím stejnojmenný potok, jehož část mizí v podzemí.
Podél celého kaňonu se tyčí vápencové skály, ve kterých je řada podzemních tunelů vybudovaných v minulosti jugoslávkou armádou.

Tato oblast je bez nadsázky ráj pro příznivce skalního lezení, nachází se zde velké množství různých lezeckých oblastí, je zde k dispozici nejvýznamnější lanové centrum na pobřeží Jaderského moře.

Až vás tedy omrzí šumění moře, vydejte se na prohlídku tohoto nádherného koutu chorvatské přírody.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.