Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Žut
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 27th, 2016

Ostrov Žut má rozlohu necelých 15 km2 a leží mezi ostrovy Pašman a Kornat. Ostrov má na délku (SZ-JV) necelých 12 km, šířka se od jihozápadu postupně zvětšuje, ale ostrov člení několik velkých zátok. Žut je vzdálen 12 km jihozápadně od Biogradu na Moru, ovšem ve směru ještě leží ostrov Pašman a další menší ostrůvky. Ostrov leží již mimo přírodní park Kornatských ostrovů.

Doprava

Na ostrov nemá pravidelnou dopravu, jezdí se sem vlastní lodí, nebo si lze objednat pobyt a člun pro vás přijede, nebo v zájmu návštěvy ostrova si lze najmou na pevnině či na některém ze sousedních ostrovů. Obvykle to je z Murteru. Doprava na ostrově je jen pěší.

Příroda

Marina_zut_1Pobřeží je velmi členité a prudce klesá do moře a je rozčleněno četnými zátokami, jako jsou Pristanišće, Podražanj, Papežský palác, Žešnja, Strunac, Hiljaca, Sarušćica, Bizikovica, Pinizel a další. Většina z nich je chráněná před větrem a je vhodná pro kotvení menších lodí. Na ostrově je nejvyšším vrcholem se 155 m vysoký Gubavac. Ostrov je porostlý řídkou vegetací, většinou to jsou křoviny, přesto tu najdeme některé menší úrodné oblasti, na kterých se pěstují olivy, fíky a vinná réva.

Osídlení

Na ostrově podle posledního sčítání lidu žijí trvale jen 4 obyvatelé, někdy se ale uvádí, že tu není s trvalým pobytem. Během roku zde průběžně pobývají rybáři, pastýři, pěstitelé oliv a sběrači fíků z ostrova Murteru. Přesto je tu v sezoně, a to zejména na pobřeží, čilý ruch. Na kopci Hrb byl v září 2011 oficiálně otevřel kostel sv. Kříže, jehož stavba začala ale již před 2. světovou válkou.

Cestovní ruch

Ostrov není cílem tisícovek rekreantů, protože nemá k tomu podmínky, přesto zde najdeme velmi dobře vybavené penziony a chaty, zejména na severní části. Hlavní střediskem je zde přístav ACI Marina na severovýchodním pobřeží v zátoce Podražanj. Přístav je dobře vybavený, jachty však mohou být do až do 40 metrů délky. Provoz: je zde celoroční, takže lze kdykoliv využít i možnost ubytování, je zde elektřina a pitná voda.

V osamocené zátoce Pristanišće jsou například 4 chatky s možností ubytování, v sousední zátoce je i restaurace. Potraviny se sem dopravují každý druhý den. Pobyt zde si lze objet i u nás, třeba Apartmány Jelić, Rybářský dům v zátoce Bizikovica, Kuća Petrović, Kuća Kožulić a další.

Ostrov je také vyhledávaný těmi, kteří si chtějí vyzkoušet život na pustém ostrově. Pro ně tu jsou například apartmány Robinsona Grusoe v klidné zátoce Žešnja.

Významnou potápěčskou .lokalitou je skalisko Kamenar jen asi 300 metrů od břehu ostrova, s množstvím ryb, usazeninami kamenných korálů a chobotnic.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.