Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Rava
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 20th, 2016

Rava s rozlohou 3,63 km2 je menší ostrov v Jaderském moři v Zadarském souostroví v jižních Chorvatsku, v Dalmácii. Ostrov je položen mezi ostrovy Iž přes Ižský průliv a Dugim otokem přes Ravský průliv. Ostrov dostal název podle staré šlechtické rodiny Raua, která zde měla ve středověku svá sídla.

Podle správní územní organizace Chorvatska patří ostrov pod města Zadar. Rava je však samostatnou obcí, zatímco nedaleké ostrovy Mrtovnjak a Galleons patří do katastru obce Savar, a Maslinovac ke katastrálnímu území obce Luka. Podle katolické církve je Rava samostatnou farnosti věnovanou Nanebevzetí Panny Marie v rámci arcidiecéze Zadaru. Ostrov se dělí na 15 částí.

Doprava

Roman_forum_zadar_croatiaOstrov je s pevninou spojen pravidelnou linkou s trajekty a katamarány ze Zadaru linkou přes Gaženicu, Bršanj na Ižu, a na ostrově staví v Ravě i Malé Ravě. Ve dolní části zálivu Marnic je další malý přístav, kde se kotví u mola. Hloubka u mola je 2,5 m. Další dobré kotvení je v zátoce Paladanica, kde je asi 5 metrů hluboké moře, místo je však otevřené pro západní větry.

Příroda

Ostrov je pod vlivem středomořského podnebí s mírnými léty a deštivými zimními měsíci . Průměrná teplota v lednu je 7 °C a v červenci 23,5 °C. Roční úhrn srážek je 900 mm.Ostrov však nemá žádnou povrchovou vodu.

Reliéf ostrova je hornatý a složen z křídových dolomitů, což ho odlišuje od všech ostatních chorvatských ostrovů, které většinou tvoří vápenec, případně vápenec a dolomit či z písčité usazeniny a vyvřelé horniny. Nejvyšším vrcholem na ostrově je Babićovac vysoký 98 m. Pobřeží člení čtrnáct menších zátok, např. Tanko, Lokvina, Paladinica, Marinica aj.

Na ostrově Rava najdeme jen málo orné půdy, ta se zde používá hlavně jako zahrady a záhony, na nichž nejstarší minulosti pěstuje zelenina, fazole apod. Na stráních a v nerovném terénu se po staletí vytvářely terasy a svahy oplocovaly. Zde se většinou pěstují olivovníky a méně vinná réva. Charakteristikou ostrova jsou také kamenné mohyly. V severozápadní části ostrova i zátoky Grbica jsou dvě, dosud neprozkoumané.

Voda byla vždy velkým problémem, ostrované ji shromažďovali a shromažďují v přírodních zásobárnách, jako jsou rybníky, velkorysé vrtů, voda v jeskyni na blízkém ostrůvku Mrtovnjak a konečně i stavbou venkovské vodní nádrže na konci 19. století. V nové době má již každý dům vlastní nádrž na vodu, která se plní dešťovou vodu a během sucha se vodou na ostrov dováženou loděmi.

Mírné středomořské klima přispívá k růstu mnoha rostlin. Najdeme tu olivové háje a vinice, husté křoví a porosty dubu, ptačího zobu, v podrostu jahody, myrtu, jalovec a třeba ostružiny, svlačec a chřest. Nově se zde vysazovala borovice Aleppo. Na zahradách pak lze vidět fíky, rohovník, mandle, granátové jablko, pomeranče, citrony, mandarinky, ořechy, jeřáby, broskve, švestky atd. Rostou zde i různé druhy orchidejí.

Osídlení

1280px-Zadar_Kathedrale_St._Anastasia_01Ostrov Rava se poprvé uvádí v 13. století, od pradávna se zde chovají ovce, ale také voli i pro polní práce, a lidé se živí i rybolovem. Za světové krize po roce 1929 ostrov opustilo mnoho lidí do Zadaru nebo do Ameriky a Austrálie, nyní zde žije necelých sto obyvatel. Na ostrově jsou dvě osady, Vela Rava ve střední části ostrova a Malá Rava v severozápadní části. Ve Vela Rava je kostel a hřbitov, pošta, obchody. Obce jsou propojeny betonovou silnici 2 km dlouhou, která byla z části postaven na trase staré ostrovní silnice. Na ostrově také stojí maják na západní straně.

Cestovní ruch

Na ostrově se může najít ubytování v soukromých apartmánech, kempech a hotelích. Vynikající jsou tradiční ostrovní speciality a domácí kuchyně, kterou lze ochutnat v restauracích a hostincích. Ostrovy je ideálním místem pro jachtaře a moderní Robinsony, a všichni milovníci hlubokého moře budou nadšeni jedním z nejkrásnějších podmořských světů. Zdejší zátoky jsou oblíbeným místem rekreantů, ale hlavně jachtařů a potápěčů.

Pobřeží stezky vedoucí do zátok lemují palmy, květiny a jiné byliny, lavičky jsou určené k odpočinku, prostě ostrov je romantické místo jako stvořené k večerním procházkám.

Zmínili jsme Robinsonády, tak zde je schován v olivovém háji domek “Na Samotě”, kde se může 5 až 10 osob oddávat svým zálibám zcela osamoceni v překrásné zátoce Golubovac.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.