Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Jakljan
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 6th, 2016

Jakljan je neobydlený ostrůvek o rozloze 3,45 km2. Patří do skupiny Elafitských ostrovů a leží u pobřeží jižní Dalmácie. Najdeme ho 20 km severozápadně od Dubrovníku, jihovýchodně od poloostrova Pelješac a západně od ostrova Šipan, v nejužším místě je průliv široký pouhých 180 metrů.

Doprava

_MG_9415Na ostrov není žádná pravidelná doprava, nejbližším přístavem je 40 km po moři vzdálená Šioanská Luka na ostrově Šipan. Z pevninských přístavů to je Slano 8,5 km daleko. Na ostrově je nejlepší přístav v zátoce Veli Jakljan, kde lze bezpečné ukotvit, ale moře je zde hluboké jen 3 metry.

Příroda

Ostrov je protáhlý, na délku od severozápadu k jihovýchodu má 5 km, na šířku nejvíce 1,35 km, ale také jen 330 metrů v nejužším místě. Ostrovem prochází ostrý skalnatý hřeben,  nejvyšším vrchole má výšku 225 metrů nad mořem. Pobřeží ostrova je méně členité na jihozápadní straně, na severovýchodní pak v jižní části je takřka samostatný výběžek s vrcholovou částí. Právě pod ním je nejlépe chráněná zátoka Veli Jakljan.

Povrch ostrova je většinou zarostlý, ale na ostrově jsou zdroje pitné vody.

Osídlení

Ostrov ostrov v historii neměl, přesto je tu v paměti květen 1945, kdy zde bylo popraveno 204 německých a chorvatských válečných zajatců jugoslávskými přívrženci. Objev jejich pohřbu a exhumace proběhla v roce 2013 a následně byli pohřbeni ve společném hrobě na hřbitově v Dubrovníku. Dnes zde stojí památník na tuto událost.

I další záležitost ohledně ostrova pobouřila veřejnost, když  v roce 2004 Srbská republika oznámila, že chce prodat zdejší rekreační areál, což se také v roce 2005 stalo. Dnes se tu stojí v zátoce Veli Jakljan na místě rekreačního domu pro děti hotel, ale u něho stojí dětský areál.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.