Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Dolin
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 22nd, 2016

Dolin je malý ostrov o rozloze 4,61 km2 v Kvarnerském souostroví, který leží v Pažském průlivu v blízkosti ostrova Rab. Od něho ho odděluje Barbatský kanál, pojmenovaný po protilehlé osadě Barbat.

Jeho severní část je vzdálená pouhý jeden kilometr od Rabu, nejmenší vzdálenost k pobřeží ostrova Rabu je 300 metrů, ovšem nedoporučuje se to zkoušet přeplavat, protože zde jsou silné mořské proudy. Od pevniny je ostrov v jižní části vzdálen 4 kilometry.

Doprava

Rab_-_old_townNa ostrov nejezdí žádná pravidelná doprava, lze ale použít soukromé čluny z ostrova Rabu. Na ostrově není žádný přístav, ke kotvení se využívají jen některé malé zátoky zejména na pobřeží proti pevnině.

Příroda

Po stránce přírodní je ostrov zajímavý. Je tvořen vápencovým hřebenem o délce ve směru od severozápadu k jihovýchodu 8 km a šířce od 250 do 930 metrů. Nejvyšším vrcholem je Samotorac s výškou 117 metrů na mořem a Veli vrh se 114 metry. Nejsevernějším místem je Dolní mys s malým majákem, nejjižnějším bodem ostrova je Horní mys. Břehy jsou většinou nízké, ale skalnaté. Ostrov je málo členitým, což je mezi chorvatskými ostrovy vlastně výjimka, do ostrova se zařezávají jen malé zátočinky, kde se utvořily i menší pláže. Před jižní části jsou v moři dvě samostatná skaliska.

Ostrov má z části kamenitý povrch, zejména na jihovýchodní straně proti kontinentálnímu pobřeží, z části je porostlý typicky středomořskou florou, tedy v jihozápadní části s nízkým keřovitým podrostem, ale celá severní část je porostlá borovicemi.

Osídlení

sea-249472_960_720Ostrov je zcela neosídlen a ani z historického hlediska zde není žádné osídlení uváděno.

Cestovní ruch

Ostrov nemá žádné osídlení a není ani ve větší míře využíván pro rekreaci. Jen sem zajíždějí někteří návštěvníci ostrova Rabu, když zatouží po klidu a tichu, který na Rabu těžko hledají pro velké množství návštěvníků.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.