Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Kakan
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 15th, 2016

Kakan je největším pustým ostrovem s plochou 3,38 kilometrů čtverečních z ostrovů šibenického souostroví. Najdeme ho západně od ostrova Kaprije a severovýchodně od Žirje. Na jihovýchod od ostrova najdeme ostrůvky Kamešnjak Veli a Kamešnjak Mali.

V nejužším místě je vzdálen od ostrova Kaprije pouhých 320 metrů, od sousedního ostrova Žirje je oddělen Žirjanským průlivem (Žirjanski kanal). Na kontinentální pobřeží má nejkratší vzdálenost 7,5 km.

Doprava

Kaprije_2011Na ostrov není žádná pravidelná doprava, ale nejbližší přístav Kaprije na stejnojmenném ostrově je vzdálen od zátoky Tratica, kde je přístaviště, je pouhých 2,5 km.

Příroda

Ostrov je dlouhý 5,7 km od severozápadu k jihovýchodu, na šířku má ostrov místy pouhých 100 metrů v severní části, nejvíce ale 1,1 km v jižní části. Ostrov nemá moc členité pobřeží, největší mělkou zátoku Potkučinu chrání od moře dva ostrůvky Veli a Mali Borovnjak na severovýchodního pobřeží ostrova. Nejvyšší vrchol ostrovního hřbetu má výšku 94 metrů nad mořem. Ostrov j z velké části skalnatý, jinak porostlý tradiční středomořskou florou.

Osídlení

Na ostrově Kakan měl své objekty Svazu skautů (Savez izvidjača), když je převzal po armádě, která je opustila armáda. Rekreační zařízení měl velice slušné vybavení, ale v roce 1970 museli junáci Kakan opustit a začali budovat novou základnu na ostrově  Obonjanu pod názvem “Obonjan Riviera”.

Dnes zde nežije nikdo trvale, jak bylo zmíněno, ale přesto tu najdeme v sezoně určité zázemí, možnost občerstvení.

Cestovní ruch

1280px-Harbour_of_SibenikOstrov žije díky svým překrásným zátokám, kam přijíždějí výletní i soukromé lodě a vozí sem rekreanty na koupání. Ze zátok je to oblíbená Potkučina, protože je snadno dosažitelná z Šibeniku. Lodě sem připlouvají proto po celý den, a je zde občas docela plno. Pro občerstvení zde slouží bar ři restaurant BaBaLu na břehu.

Druhou oblíbenou zátokou je malá Tratica. Ta má také bójky a molo pro přistávání lodí, stojí zde na břehu restaurace Paradiso. Při cestě po storvě ještě můžeme narazit dále ve vnitrozemí na restaurace Nebe (Nebo).

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.