Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Levná dovolená u moře – Jak ušetřit?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 1st, 2016

Cena dovolených se může rapidně lišit od ceny několika tisíc za den až po několik stovek. Ale nakonec zjistíme, že moře je jen jedno, je modré pro každého stejně. V naší republice je složení obyvatel takové, že většina patří do chudšího spektra, takže se snažíme najít dovolenou u moře za co nejméně peněz. A cesty k tomu skutečně jsou, je jen otázka, co je pro koho levné.

Skladba ceny dovolené

Cena dovolené se skládá z několika částí. Je to vybavení, doprava, ubytování, strava a doplňkový program. Cena se ale velmi liší na danou lokalitu v různých termínech. Mimo hlavní sezonu můžeme ubytování pořídit třeba za polovic.

Vybavení

Většinou jednotlivé části vybavení již máme doma, takže záleží na tom, jak se budeme v Chorvatsku stravovat a kde spát. Někomu tak mohou stačit plavky, pokud nejede na nuda pláže, pro jiného stan, karimatky, potápěčské a rybářské potřeby atd. Důležité je, jak vše dopravíme do Chorvatska, kolik si toho můžeme vzít.

Doprava

Nejlacinější dopravou je stopování, ovšem to je velmi nejistá cesta, ne každý dnes ještě stop uznává. Další možností je se domluvit s nějakým dopravcem (firma, řidič apod.), který dováží zboží do Chorvatska či na Balkán. Cesta “tirákem” může být pohodlná a výhodná v tom, že lze pak zastavit kdekoliv.

Další je pravidelná veřejná doprava, autobusem to lze pořídit za 2.000 Kč i se zpáteční jízdenkou. Nevýhodou tohoto spojení je, že se jezdí jen v sobotu tam a v neděli zpět, takže mám omezené termínové možnosti.

Kozarac-sjeverDiskuzí o tom, kolik stojí cesta vlastním autem, bylo mnoho. Tady je rozdíl v tom, kolik osob se veze, čímž se výrazně snižují dopravní náklady na jednu osobu. Stručně můžeme cenu vyjádřit jako součet cen za pohonné hmoty a různé poplatky. Cena pohonných hmot je velmi zaokrouhleně tam i zpět 6.000 Kč, dálniční známka Rakousko 270 Kč, Slovinsko 60 Kč, Chorvatsko 400 Kč, takže celkem asi 7.000 Kč, takže proti autobusu je to lacinější při čtyřech osobách. Výhodou ale je, že dojedete až na plánované místo, můžete jet kdykoliv a auto máte k dispozici stále.

Cestu vlakem a letadlem není možno považovat za levnou, proto se o nich nebudeme rozepisovat.

Ubytování

Asi se bude zdát nejlacinější ubytování ve stanu, ale nenechte se mýlit. Ale jsou dvě možnosti, první je využít stan již postavený, nebo stan vlastní. Při první možnosti může jedna noc stát 300 Kč, ale i 1000 Kč! Přibližně stejně nám ale vyjdou mnohem pohodlnější mobilhomy i chatky.

Nejčastěji se v Chorvatsku využívá ubytování v soukromí. tady se dostaneme třeba na 200 Kč za noc, ovšem je to mimo vyhlášené destinace a i dál od pobřeží. Mnozí jezdí stále na jedno místo, takže se stává, že jim jejich “známí” dávají ještě další slevy.

Stravování

Banje_beach,_Dubrovnik,_CroatiaNejlacinější stravování je samozřejmě z vlastních zdrojů, tedy že si budeme vařit sami. Tady je vcelku jedno, zda táhneme potraviny z domova, či je kupujeme v supermarketech na místě. Cena dopravy našich potravin zcela vyruší případně vyšší cenu v místě.

Doplňkové programy

Jako doplněk dovolené si lze představit výlety, vstupenky, sportovní vyžití, třeba potápění či půjčení loďky, ale také posezení v kavárně a podobně. Zde asi nelze nic doporučovat, protože Chorvatsko toho nabízí velmi mnoho. Jen ale doplníme, že si můžeme stanovit cíl, že co ušetříme třeba na jídle, že vrazíme do poznávání. Za několik let asi nebude nikoho zajímat, že jsme týden jedli chleba a pili vodu, ale že jsme viděli nádherné jeskyně, jezera, hory a slyšeli třena některý vynikající folklorní soubor.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.