Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Šolta
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 20th, 2016

Ostrov Šolta leží ve střední Dalmácii, přibližně 16 km jihozápadně od Splitu, od něhož je oddělen Splitským průlivem (Splitski kanal). Od sousedního ostrova Brače ho odděluje úžina Splitska vrata a od Velkého Drveniku Drvenický průliv (Drvenički kanal) a Šoltský průliv (Šoltanski kanal).

Na jihozápad pak ostrova omývá otevřené moře. Spojení sem je trajektem ze Splitu, spoje sem jezdí několikrát denně do přístavu Rogač u obce Grohote.

Pokud jste ve Splitu unaveni z množství lidí, nasedněte na trajekt a nechte se převézt na Šoltu, kde je moře křišťálově čisté, kde nejsou přeplněné oblázkové pláže a i ceny jsou dostupnější. Ostrovní komunikace spojuje všechny obce i významnější letoviska.

Příroda

Nejvyšším vrcholem je Vela Straza s výškou 237 m. Fauna je zde poměrně bohatá, žije zde více jak 100 druhů ptáků, ale i divoká prasata, králíci atd. V západní části vnitrozemí jsou úrodná pole a sady s jižním ovocem, vinnou révou a olivovníky. Severní část je divoká, porostlá většinou makchií, ale na jihozápadě kromě makchií najdeme i nízký jehličnatý les. Východní část ostrova je téměř holá a kamenitý.

Pobřeží ostrova je velmi členité, na severovýchodě jsou největší větrné zátoky Rogač a Nečujam. Zátoka Maslinica na severozápadě ostrova je chráněna skupinou ostrůvků a útesů, proto je vhodná pro provozování vodních sportů a je kotvištěm menších jachet a člunů. Jižní pobřeží je obtížně přístupné, bez osídlení.

800px-Šolta_Maslinica_Hrvatska_Hafen_2012_a

Osídlení

Největší obce Šolty leží ve vnitrozemí, Gornje, Srednje a Donje Selo. Na pobřeží jsou největšími obcemi a letovisky Stomorska a Maslinica a najdeme zde malé osady a letoviska Nečujam a Rogač. Místa na pobřeží jsou přitažlivá letoviska především pro nedotčenou přírodu, klid a velmi dobré podmínky pro vodní sporty.

Maslinica je malá rybářská osada s bezpečným přístavem na západním pobřeží ostrova Šolta. Členité pobřeží s malými zátokami Poganica, Tepli bok a Šoškova má příjemné oblázkové pláže vhodné pro malé děti i pro dobré plavce. Dominantou osady je opevněná hranolová věž (kula) z konce 17. stol., k níž byl začátkem 18. stol. přistavěn zámek, dnes hotel. Na nedalekém ostrůvku Stipanska jsou zříceniny starokřesťanské baziliky, kolem dalších ostrůvku se provozuje potápění.

Grohote ve vnitrozemí je nejstarší obcí na ostrově a je administrativním střediskem ostrova. Najdeme zde pozoruhodnou starou vesnickou architekturu, některé domy jsou dodnes opevněné. Obec je známá svými naivními malíři a kupuje se zde proslulý šoltský med a propolis.

Nečujam je hlavní letovisko na ostrově Šolta a leží na severním pobřeží ve stejnojmenné zátoce. Původně zde stávalo letní sídlo splitského patricije Balistriće, ke kterému sem jezdil přítel, humanistický učenec, básník a filozof Marko Marulić, dnes je zde malé pamětní muzeum. Najdeme zde i pozůstatky římského osídlení a zříceniny gotického kostelíka z 15. stol. Koupání je v malých zátokách Piškera, Maslinica, Podkamenica, Tiha. Z vodních sportů se zde provozuji jachting, windsurfing, podmořský rybolov, potápění, ale i tenis, stolní tenis, minigolf a cyklistika.

Obec Rogač je největším přístavem na ostrově, stojí zde opevněný zámek ze 17.stol. V zátoce Banje jsou zbytky římské stavby a vodní nádrže. Pobřeží je tu velmi členité a nabízí příjemné podmínky ke koupání.

Solta_sateliteStomorska je obec a malé letovisko na severovýchodním pobřeží Šolty. Jde o nejstarší letovisko, již v roce 1938 tu stál hotel Olint. Na svahu kopce Vela Straža stojí barokní mariánský kostel Gospa u borima z 18. stol., na hřbitůvku najdeme fragmenty antických sarkofágů. Pěkné koupání je v malých blízkých zátokách na jihu ostrova Livka, Travna, Stračinska, Grabova a u chatové osady Gornja Krušica. Také zde jsou dobré podmínky pro vodní sporty jachting, windsurfing, podmořský rybolov a potápění. Ubytování nabízejí hotel, malý kemp a také jsou možnosti v soukromí.

Cestovní ruch

V letovisku Stomarska najdete několik velmi pěkných oblázkových pláži a hlavní městská pláž v blízkosti centra je ideálním místem na trávení příjemných chvil při nádherném Jadranu. Má totiž pozvolnější vstup a menší bar v blízkosti pláže a velmi příjemné a také klidné prostředí pláže.

Všechna letoviska mají svá multifunkční sportovní hřiště na kolektivní sporty, v Stomarska je i škola potápění. Cyklisté a turisté využívají značené trasy, které procházejí prakticky přes celý ostrov Šolta.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.