Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Pašman
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 27th, 2016

Ostrov Pašman patří do zadarského souostroví patřícího k Severodalmatským ostrovům. Od pevniny ho odděluje Pašmanský průliv (Pašmanski kanal), přes který ho spojuje trajektová doprava z Biogradu na Moru ve vzdálenosti necelé 3 km, obvykle to je 15 minut plavby.

Ostrov obklopuje řada menších ostrovů a ostrůvků. Zajímavostí je, že se v Pašmanském průlivu rychlý proud mění každých 6 hodin směr. To způsobuje, že je zde velmi čistá a průhledná voda.

V severozápadním směru odděluje Pašman průplav Ždrelac od dalšího protáhlého ostrova Ugljan. Tento průplav je však umělý z roku 1883, kdy byla mělčina prokopána, ale průplav byl po rozšíření překlenut nově mostem. Asfaltová silnice na ostrově spojuje všechna významnější místa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Příroda

Vápencový ostrov pokrývá bujná středomořská vegetace, zejména borové lesíky, ale na východě převládají úrodné usazeniny s vinohrady, olivovými háji, ovocnými sady a zeleninovými poli, ovšem jinak je ostrov porostlý též neprostupnými hustými a stále zelenými křovinami macchie. Lze tu také nalézt řadu aromatických a léčivých bylin. Vnitřek ostrova je kopcovitý, využívá se i k chovu dobytka. Nejvyšším místem je Bokolj 272 m n. m. Západ, jih ostrova a částečně i jihovýchodní cíp má strmé pobřeží lemované četnými zátokami, chráněnými před bórou. Většími zátokami na ostrově jsou Polača, Taline, Triluke, Landjin, Soline a Kablin.

Osídlení

Na ostrově žije přes 3000 obyvatel v malých vesničkách ležících podél méně členitého a méně svažitého severovýchodního pobřeží.

V blízkosti největší obce Tkon je benediktinský klášter s bohatou historií sahající do 12. století. Obec se spojena trajektem s Biogradem na Moru, před větry chráněný přístav je dobrým kotvištěm. Od Tkonu na jihozápadě leží mimořádně pěkné pláže táhnoucí se ke kempu při jižním cípu ostrova. Je zde i nudistický kemp Sovinje a několika malých soukromých kempů. Zdejší hotel D´Erco je upravený letohrádek z 19. století, jde o jediný hotel na ostrově.

V obci Kraj se dochoval františkánský klášter sv. Domnia (Sveti Duje či Dujam) ze 14. stol., na pobřeží je možnost pěkného koupání.

Pašman je obec s malým přístavem a navzdory trajektovému provozu s Biogradem na Moru si uchovala ráz klidné osady. U pobřeží se nachází řada ostrůvků, z nichž největší je Babac. V Malém Pašmanu stojí středověký kostelík sv. Rocha (Sveti Rok). Ke koupání tu jsou pěkné oblázkové pláže s velmi čistým mořem a nenarušenou přírodou. Je zde kemp Lučina.

Osada Mrljane s upraveným nábřežím má pěkné apartmány Ralič.

Nevidjane má také malý přístav i apartmány k ubytování.

Dobropoljana nabízí pěkné pláže s občerstvením, přístav i možnosti ubytování.

Osada Banj s malým přístavem nabízí pěknou vycházku ke kapli Loreta.

Ždrelac je pěkným letoviskem s plážemi, i nudistickými, možnostmi ubytování, ale i kostelíčkem. Nedaleko mostu se nachází druhá část vsi s kamenitou pláží a mnohými rekreačními objekty.

Drobné osady jsou i na jihozápadním pobřeží, nad zátokou Sveti Ante předrománský kostel sv. Ante.

Cestovní ruch

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pašman je znám krásnými písečnými pláže a borovými lesy na severní straně ostrova. Osady jsou malé a klidné, ideální pro odpočinek a relaxaci, jsou zde obchody i taverny. Jižní strana ostrova má panenskou přírodou s četnými zátokami a výhled na další ostrovy. Zde strávená dovolená může připomínat Robinsonův pobyt na ostrově. Jak bylo řečeno, pobřeží je zde členité s mnohá zákoutími poskytující soukromí, to je i důvod, proč se Pašman často využívá jako líbánková destinace.

Z dalších aktivit se zde provozuje potápění, protože podmořský život je tu velice bohatý s rybami, škeblemi a kraby. Ostrov je vhodným východiskem pro lodní výlety na Kornatské ostrovy, kolem ostrova se nachází několik náročných tras pro horská kola. Z turistických cílů se doporučuje zejména Bokolj s krásným výhledem na sousední ostrovy.

Celkově možnosti ubytování jsou menší, a to i proti sousednímu ostrovu Ugljan.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.