Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Chorvatské ostrovy – Lastovo
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 12th, 2016

Chorvatský ostrov Lastovo leží v Jihodalmatském souostroví , 13 km jižně od Korčuly přes Lastovský průliv (Lastovski kanal) a 31 km západně od Mljetu. Ostrov má rozlohu 41 km2 a žije zde asi 1.200 obyvatel.

V roce 2006 se stal ostrov Lastovo a okolní Lastovské souostroví jedenáctou chráněnou krajinnou oblastí Chorvatska, přírodním parkem. Je tu chráněno 44 ostrovů a ostrůvků, zejména jejich rostlinný a živočišný ráz včetně moře kolem nich.

Doprava

Jediná asfaltová komunikace vede z Lastova do Ubli. Protože je úzká, pracuje se na jejím rozšíření. Na většině ostrova je rychlost omezena na 50 km/h a čerpací stanice pohonných hmot je pouze v Ubli. Spojení s pevninou obstarává trajektová linka ze Splitu přes Hvar a Vela Luku na Korčule. Lodní linka ze Splitu pluje jednou denně a jízda trvá 4 hodiny a 15 minut, s katamaránem to trvá 2 hodiny a 45 minut. Nově byla zavedena sezónní rychlá lodní linka z Dubrovníka v červenci a srpnu každé úterý a čtvrtek.

Příroda ostrova

Lastovo má velmi příjemné podnebí, patří k místům s největším počtem hodin slunečního svitu, ale vanou zde mimořádně příjemné větry maestral a levant. Většina ostrova je pokryta pouze nízkým porostem, zdejší borové lesy byly totiž z větší části zničeny rozsáhlými požáry, i tak je Lastovo nejzelenějším chorvatským ostrovem s více než 70% zalesněné oblasti. Jedovatí hadi se tu na rozdíl od ostatních ostrovů nevyskytují.

766px-LastovoTown

Ostrov je vyhledáván milovníky přírody, klidu, romantických a opuštěných krásných zátok daleko od civilizace. Nejvyšším vrchem je Hum 417 m, mezi kopci se rozkládají krasová pole. Ostrov má většinou příkré břehy. Na jižním pobřeží je široký a hluboký záliv s dobrým kotvištěm, na jehož konci jsou osada a zátoka Skrivena luka. Na jihozápadě ostrova je další záliv Velo jezero (též Velo lago) a na severu Malo jezero (Malo lago). Oba zálivy jsou dobře chráněny před větry. Nejvíce členité je severozápadní a západní pobřeží.

Osídlení

Na ostrově Lastovo se nachází sedm obcí, největší je vnitrozemské Lastovo se 750 obyvateli. Dochovaly se tu zvláštní prvky folklóru s krásnými lidovými kroji, starobylými zvyky a slavnostmi, ale i v kulinářství tu jsou některá jídla, která jinde na Jadranu nenajdeme.

FumariPije se tu skvělé zdejší víno maraština. Obec je východiskem cest k mnoha starým kostelíkům, z některé jsou zřícenině, ale všechny jsou na romantických místech s vyhlídkami. Nejstarším je předrománský kostelík sv. Lukáše (Sveti Luka) při staré cestě do Ubli. V létě se tu koná populární hudební festival Ostrov hudby (Otok glazbe). Z dalších památek uvádíme rektorský palác, gotický kostel sv Ivana Křtitele a další kostely, úzké uličky ze 16. a 17. století. Specifikou obytných domů je komín, tzv. fumar.

Další obcí je trajektový přístav a letovisko Ubli, o kterém bylo již psáno. Najdeme zde jednolodní křesťanskou baziliku sv. Petra, podle typu z 5.-6. století, a městské těžiště.

Pasadur je obec s jediným hotelem na ostrově, vlastně jde o samotu postavenou v roce 1981. V okolí se nachází řada opuštěných vojenských zařízení, bunkry a bývalá kasárna jugoslávského námořnictva. Nad Pasadurem se tyčí vrch Jurjev se skvělým výhledem na Pasadur a Uble.

Další malá letoviska jsou Zaklopatica na severním pobřeží a Skrivena luka na jižním pobřeží.

Cestovní ruch

Cestovní ruch se mohl na ostrově rozvíjet až po pádu Titovy republiky, kdy nebyl přístupný z vojenských důvodů cizincům. Z té doby tu ještě zůstaly opuštěné vojenské objekty, do kterých se však nedoporučuje vstupovat, ale ani mimo cesty v bývalé vojenské oblasti.

Provozují se zde vodní sporty windsurfing, jachting, potápění nebo sportovní rybolov. Podle mnohých znalců tu jsou z Jadranu nejbohatší loviště tzv. modré ryby (plava riba), langust, murén a některých dalších ceněných druhů ryb.

Ubytovat se na ostrově lze v soukromí v Lastovu, v Ubli, Skrivené Luce, Zaklopatici a v Pasaduru, jediný hotel je Solitudo v osadě Pasadur, v Ubli slouží zrekonstruovaný penzion v areálu bývalých kasáren. Ve Skrivené Luce se lze ubytovat dokonce v majáku a v jediném kempu na ostrově. Maják Struga postaven v roce 1839, je druhý nejstarší maják na chorvatském pobřeží. Někdo se ubytovává i v Lastovu a pak sestupuje moři ke koupání. Součástí zdejšího pobytu jsou plavby na velmi zajímavé okolí ostrůvky, kterých je víc jak čtyřicet.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.