Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Představuje Kupari vzdálený pojem rekreace?
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 20th, 2015

Chorvatsko je dnes kvetoucí země po stránce cestovního ruchu. Na jedné straně nás a Chorvaty to může těšit, na druhé můžeme vyčkat, jak dopadne současná situace s přílivem cizinců, pro něž slovo rekreace je vzdáleným pojmem.

Ale nebudeme strašit s budoucností, že by tito cizinci zaplavili zdejší pobřeží, pojďme se strašit trochu jinak. Chorvatsko totiž jednoho strašáka má, a tím je zatím Kupari.

Kupari jako menší přímořské letovisko na západním pobřeží zátoky Zupa Bay ležící 9 km jihovýchodně od Dubrovníka. Je to vlastně malá osada, kde žije asi 800 lidí. Ale jde o aglomeraci dalších menších osad, Čičava, Srebreno, Brašina, a to jsou jen ty nejbližší. Dopravní osou tu je pobřežní silnice D8 (E65), ale místních komunikací je tu celá hustá síť. Ostatně tu jde o pobřežní část Chorvatska, takže je tu k hranicím velmi blízko, asi 2 km.

Historie

Kupari bylo kdysi velmi známé jméno díky výrobě cihel a dlaždic, kterým se v oblasti Dubrovníku říkalo “kupa”. Na Kuparském poli byl postaven Orsatem Durdevičem opevněný obytný dům Toreta v roce 1623, který měl chránit místo před piráty. Dům byl klenutý v přízemí í v prvním patře a na schodiště, vchod byl chráněn železnou mříží, která se podle potřeby zvedala a spouštěla.

Rychlý rozvoj zaznamenal Kupari až ve 2. polovině 20. století, když se začaly stavěl hotely, konkrétně rekreační komplex, který byl pod správou Jugoslávské lidové armády. V rámci tohoto areálu zde stála i Titova vila, která hostila četné čelní přední světové státníci a další hodnostáře.

Během Vlastenecké války bylo Kupari obsazeny jugoslávskou armádou a četníky a vše bylo zcela zlikvidováno. Soukromé domy a hotely byly vypleněny a většina z nich také spálena.

Goričina

Pamětihodnosti

Rekreační komplex Kupari měl dohromady šest hotelů, vše bylo ale zpustošené. Jednotlivé názvy byly Mladost, Grand, Goričina, Pelegrin, Kupari a Titova vila. Hotel Grand je ale starší budova, pamatující konec 19. století. Nyní se očekává, že celek bude obnoven, což by mělo výrazně posílit ekonomiku nejen osady Kupari, ale i celého Dubrovnického kraje.

Cestovní ruch

Kupari je tématem, o kterém se špatně píše, protože probíhá jeho obnova, takže dnes napsaná slova mohou být třeba za pár dní nepravdou. To, co dnes není a zítra bude, je jen ku prospěchu této destinace.

Kupari ChorvatskoTo hlavní, ubytování, zde dnes nabízí v menší míře soukromé apartmány, jmenuje například třeba Vitu nedaleko pláže, ale v okolí, z významnějších středisek to jsou Cavtat, Mlini, Srebreno a Konavle, to není žádný problém. Jde totiž o to, že zdejší písečná pláž Gravelly v zátoce obklopená palmami a oleandry, která je 400 metrů dlouhá, je s čistou mořskou vodou jednou z nejkrásnějších pláží v oblasti Dubrovník-Neretva. Toto přímořské středisko je položeno pod svahy malého kopce, kde v jihozápadní zátoce najdeme nádhernou promenádu mezi borovými lesy a mořem.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.