Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Gradac – nejjižnější místo Makarské riviéry
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 15th, 2015

Jednou z nejznámějších lokalit v Chorvatsku je město Gradac na Makarské riviéře v jižní Dalmácii. Město leží v nejjižnějším místě Makarské riviéry v úpatí horského pásma Rilić.

Gradac se nachází 42 km jihovýchodně od Makarské a 13 km severozápadně od Ploče, prochází jím pobřežní silnice D8 (E 65), nejbližší dálnice A1 je vzdálená asi 33 km od exitu 30a u Vrgorace.

Historie

Historie města i oblasti je velmi bohatá, osídlení zde bylo již v prehistorických dobách, dochovaly se kamenné mohyly z doby bronzové i železné. V době římské zde byla osada Biston, který bylo přímořským centrem kolonie Narona s pevností. Nalezly se zde zbytky monumentální budovy z 2.-3. století a římské mince. Pohřebiště bývalo poblíž hotelu Laguna.

Za středověké zde stálo město Lapčan (Labinac, Labineca) zmiňované v již v polovině 10. století. Dnešní název je odvozen od protiturecké pevnosti z poloviny 17.století (1649).

Město bylo z velké části zničeno italskými vojsky během 2. světové války a následně bylo obnoveno. Hlavním zdrojem příjmů zdejších obyvatel je zemědělství, lov ryby, pěstování oliv a cestovní ruch, první hotel byl otevřen v roce 1919.

Památky

Nepatrné zbytky římských staveb se nacházejí na lokalitě Crkvine. Nejstarší stavbou obce je kaple sv Pasquale (Paškvala) na hoře Plané. Starý farní kostel sv. Antonína s přilehlým hřbitovem stojí vedle novějšího kostela sv. Michala, který byl postaven v roce 1852.

Zmíněná kamenná věž z 17. století se nacházela na vyvýšenině nad kostelem sv. Michala. Novodobou “památkou” je kaplička postavená na památku návštěvy papeže Jana Pavla II v Chorvatsku. Zajímavý je i památník obětem války.

Gradac

Nedaleko města Gradac stojí opuštěná vesnice Čistá, dříve sídlo bývalého tureckého správním obvodu. Jsou zde pozůstatky staré věže ze 16. století, kterou obklopují zbytky řady opuštěných domů.

Regionální muzeum ukazuje etnografické sbírky z 19. a 20. století. Sbírka je rozdělena do pěti sekcí – lovná zařízení, kuchyně, učení starého kapitána, sbírka dalmatských a mezinárodních nástrojů a tradiční tesařská dílna.

Cestovní ruch

Město Gradac se nachází na malém ostrohu, na obě strany se od něho táhnou dlouhé oblázkové pláže. Krásná oblázková pláž s mírným vstupem do moře Gornja Vala v jižní části obce, s krásným výhledem od přístavu, je pokládána za jednu z nejhezčích v Dalmácii. I když byl první hotel otevřen před 100 lety, významnější rozvoj rekreace nastal po roce 1962. Nové hotely a apartmány byly budovány na severním okraji obce u další krásné oblázkové pláže. Pláže jsou částečně stíněné vegetací, zejména je lemují borovice a palmy. Jsou také díky drobným oblázkům a mírným vstupem do moře vhodné zejména pro rodiny s dětmi.

Gradac nabízí velké možnosti sportovního vyžití a rekreace, například na tenisových kurtech, vodní sporty a potápěčské kluby.Provozovat tu lze cyklistiku, vycházky podél pobřeží i do vnitrozemí. Součástí bohaté nabídky jsou kvalitně vybavené apartmány, restaurace a velký počet nočních zábavních a kulturních akcí. Oblíbeným cílem výletníků jsou nedaleká sladkovodní krasová Bačinská jezera s malebnou přírodní scenérií a hojností ryb.

U lidových slavností stojí za pozornost zejména Gradacká turistická noc v červenci a oslavy sv. Michala (Sveti Mihovil) tradičně vždy 29. září.

Okolí

Severně od výběžku zátoky s plážovou promenádou začíná Bosac. Promenáda se táhne od hotelu Labineca dolů do vesnice a do sousedních vsí Brist a Podaca. Procházku krásnou a dlouhou promenádou si lze zpestřit návštěvou četných obchůdků, cukráren, kavárniček a pizzerií, přičemž na jejích obou koncích najdete diskotéky nacházející se přímo u pláže.

Gradac Chorvatsko

Ze vzdálenějších cílů můžeme zmínit zejména hřbety Riliće, zejména ve spojení s návštěvou oné pusté vsi Čistá. Z vrcholu se budeme obdivovat výhledům na pobřeží a zdejší ostrovy a také do vnitrozemí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.