Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Drvenik na Makarské riviéře pod drobnohledem
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 5th, 2015

Makarská riviera je dnes již známější pojem než samotné město Makarská. Makarskou riviérou se rozumí jadranské pobřeží v délce asi 60 km mezi městy Brela a Gradac. Pobřeží je zde posázeno spíše drobnými městečky a obcemi, které jsou si v mnohém podobné.

Obvykle nad sebou mají horské hřebeny a před sebou nádherné moře, všude je plno zeleně, kdy borovice a olivové háje zpříjemňují v létě návštěvníkům zdejší horké slunečné klima. Jedním z rekreačních středisek je i městečko Drvenik.

DrvenikDrvenik je malebné přímořské letovisko vzdálené asi 25 km severozápadně od Ploče a 30 km jihozápadně od Makarské. Z významnějších středisek je poblíž Gradac 11 km směrem na Ploče.

Doprava sem je možná hlavně po silnici, přímo Drvenikem prochází pobřežní silnice D8. Od dálnice A1, která je právě až za pohořím Rilič, části masivu Biokovo, je sem skoro 60 km a pěknými obklikami, to myslíme obrazně i skutečně. Cesta zdejšími horami je vždy nádherná.

Historie a památky

Zmínky o prvním zdejším osídlením jsou z již ze 13. století. Původní ves stávala vysoko v horách, kde dnes ale najdeme většinou již jen opuštěné kamenné domky, které nanejvýš slouží vinařům jako sklípky. Ale procházka sem je velice romantická.

Nejstarší památkou v části obce Gornja Vala (Horní zátoka) je kostel sv. Jiří (sv. Jurja) z 15. století, později byl zbarokizovaný. Na jeho zdech jsou staré náhrobní kameny. Ze 17. století jsou nad vsí zbytky pevnosti z dob bojů s Turky. Historicky zajímavé jsou i domy na pobřeží v centru části Donje Vale. Zde se narodili Mate a Stjepan Ivičevićové, významné osobnosti z minulosti zdejšího kraje, na jejich rodním domě je jejich rodinný erb.

Koupání

Obec Drvenik se dělí na dvě části, jak bylo naznačeno, to platí i pro pláže, nejhezčí jsou v zátokách Donja Vira nebo Gornja Vira. V obou jsou pláže z drobných oblázků a písku s borovým porostem sahajícím až na břeh. Pláže se každý rok dále uměle rozšiřují. Možnost pěkného koupání i na dalších malých plážích v okolí. Břehy mimo pláže tvoří přírodní skaliska.

Rekreace

Drvenik veliOblast má díky tomu, že je od vnitrozemí chráněná hradbou hor, velmi stabilní pěkné počasí s vysokými teplotami. V této části riviéry je také mimořádně bohatá a rozmanitá vegetace, oproti pustým svahům hor Biokova je to zajímavá kombinace. Návštěvníci si zde mohou vybrat z pestré nabídky vodních sportů, je tu půjčovna surfů, šlapadel, vodních skútrů, vodních lyží atd..

K zapůjčení jsou ale i kola, potřeby k rybaření na moři, ale nabízí se i profesionálního potápění či nabídka rozličných výletů na lodích. K pohodě patří i vynikající kuchyně či jen posezení v některé z mnoha místních kaváren, restaurací, barů a pizzerií. Z přístavu odjíždí pravidelná doprava na ostrov Hvar do Sučuraje, na Korčulu či na poloostrov Pelješac. Pro všechny tyto přednosti a nabídky je Drvenik vyhlášenou destinací a patří tak k nejžádanějším letoviskům na Makarské riviéře, ale i na celém Chorvatském pobřeží.

Kultura

Přes sezonu se zde pořádají menší i větší kulturní a společenské akce, známá je například Ribarska noč – Rybářská noc, kde jde o lidovou veselici a výstupy nejrůznějších umělců a souborů. Velkou tradiční akcí (feštou) je oslava dne sv. Rocha (Sveti Rok) vždy 16. srpna.

Ubytování

Najdeme zde velký počet hotelů, apartmánů a ubytovacích možností v soukromí. Můžeme jmenovat hotely Quercus, Bella Vista, Antonija, z apartmánů je to například Vila Antonija.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.