Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Jeden z chorvatských korálků na niti – Zaostrog
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: November 2nd, 2015

Pobřeží v jižní Dalmácii mezi Makarskou a Pločem je od moře chráněno velkými ostrovy, proto je zde velice příjemné klima. Najdeme tu také velké množství letovisek, jedno za druhým za sebou jako korálky na niti.

Většinou jde o malá střediska, kam jezdívá obvykle stálá klientela, ale určitě nebude na škodu, podíváme-li se na tuto oblast podrobněji. Vybereme si jedno ze mnoha letovisek, a to Zaostrog.

Zaostrog

Zaostrog je turisty často vyhledávané letovisko, je součásti Makarské riviéry. Leží v přirozené a prostorné kotlině obklopené vysokými a strmými svahy pohoří Rilić. Na jihu to je Šapašnik (920 m) a na severu skalnatý Viter (770 m).

Zaostrog leží přímo na pobřežní silnici D8, 16 km severozápadně od Ploče a 26km jihovýchodně od Makarské. Protože je pobřeží od kontinentu chráněno vysokými horami, není zde přímé spojení s dálnicí, vždy se musí přes výše jmenovaná místa, pokud sem nenamíříme lodí.

Zaostrog

Historie

Místo bylo osídleno již v době ilyrijské a pak římské, z antických památek připomeňme m.j. reliéf boha Mitry a náhrobní kámen Aurelia Veturia, které se nachází v klášterní sbírce. Po příchodu Chorvatů v 7. století je osada známá již od roku 950, za byzantského císaře Konstantina Porphyrogenituse to bylo jedno ze čtyř opevněných měst knížectví z Neretvy. Středověký Ostrog stál na nejvyšším bodě pod Malým Viterem, novější nová osada Zaostrog se vyvinula pod kopcem Šapašnik. V 15. století byli majiteli chorvatští šlechtici bratři Vlatković-Jurjevic. Ti zde měli opevněný hrad na Vitru, kde se dochovaly zbytky hradeb. Od 17. století se obyvatelé Zaostrogu začali usazovat na pobřeží. Sem se také přesunuli i ostatní po zemětřesení v roce 1962.

Zaostrog Chorvatsko

Památky

Staré město Zaostrog má tři kostely, raně gotický kostel sv. Barbory se hřbitovem na římských základech, kostela St. Rocha ze 17. století a novější kostel sv. Barbory z roku 1872. Nejvýznamnější kulturní památkou v této oblasti je františkánský klášter sv.Marie založený ve 14. století augustiniány, od roku 1468 zde jsou františkáni. Klášter má bohatou knihovnu s asi 30.000 knihami a velkou sbírku archiválií, žila v něm řada umělců, spisovatelů apod. Součástí areálu je rozsáhlá zahrada a muzeum s etnologickými sbírkami a galerií.

Život ve městě

Obyvatelé Zaostrogu se dnes zabývají převáženě cestovním ruchem, hlavně ubytováváním v pokojích a apartmánech, ale také stále trochu zemědělstvím a rybolovem. V sezoně sem přijíždí velké množství rekreantů, ale město má dostatek ubytovacích kapacit, stejně tak nabízí všem kvalitní stravování a další služby. Městečko má k dispozici asi 750 lůžek v soukromí a asi 600 ubytovacích míst v autokempu “Viter” a další v kempech Dalmacija, Uvala Borova a Viter Matutinović. Nejznámějším zařízením je hotelový komplex Morenia. Dnes již existují pro město plány pro další rozšíření nabídek.

Město má nádherné pláže, pobřeží je nízké a povlovně se svažuje do vody. Pláž je z drobných oblázků a písku a je dlouhá asi 1,5 km. Vroubí ji také borovice a olivové háje, které dávají příjemný stín. V přístavišti Zaostrog najdeme přístavní molo s hloubkou moře do 4 m, které ohraničuje vnitřní přístaviště.

Okolí

V nejbližším okolí stojí za návštěvu Drvenik, rybářská vesnice v zátoce Donja uvala v průjezdu mezi kanály Hvar a Neretva, asi 3 km severozápadně po pobřeží. Pravidelná trajektová linka spojuje zdejší přístaviště s ostrovem Hvar (Sučuraj). Pobřeží lemuje několik zátok s písečnými plážemi. Na zaobleném vrcholku severně od obce najdeme zbytky věže a obranné zdi ze 17. století. Obec disponuje také dvěma přístavišti.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.