Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vynikající pro rekreaci – Zaton u Ninu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 22nd, 2015

Chorvatsko má na svém pobřeží desítky velmi zajímavých míst vhodných po rekreaci. Asi těžko se najde u nás člověk, který by je znal všechny a třeba jen podle jména je odlišil, navíc se tu některá jména opakují. Tak je to právě v případě Zatonu, dva najdeme u Dubrovníku a Šibeníku, ale asi nejvýznamnější leží u města Nin nedaleko Zadaru. Sem se také nyní vypravíme.

ZatonZaton je turistické místo mezi městy Zadar (12 km) a Nin (3km) a má vynikající podmínky pro rekreaci, ať jsou to dokonalé pláže, infrastruktura, příroda a památky. Spojení sem je zejména po silnicích, z dálnice A1 z exitů 17 či 18 je to sem asi 30 km přes Zadar či Briševo.

Historie a památky

Na tomto místě se našly pozůstatky života ilyrských Liburnů ze 4. století př.n.l., později se tu usadili Římané. Jejich sídlo však zničili Avaři, které vystřídali Chorvati. Jejich původní sídliště stávalo severozápadně od nynější vsi. Blízkost sousedních Nin způsobila, že ji také vypálili v 16. století Benátčané. Obec pak trpěla pod tureckým nebezpečím a mnohými epidemií, zejména malárie. Ty způsobovaly malarické bažiny, které byly vysušeny a ozdraveny až začátkem 20. století.

K památkám patří zejména pozůstatky římského přístavu, který patřil k antické Aenoně, co je dnešní Nin. Najdeme zde i zbytky středověkého a starokřesťanského kostela a západně od obce zřícenina obranné věže Kaštelina z konce 16. století. Staré jádro původně rybářské a zemědělské vsi si zachovalo domky starobylého vesnického stylu. Ve vsi se pěstuje vinná réva, zelenina, ovoce a chovají ovce.

Pláže

Základní podmínkou rekreace u moře jsou pláže. Zdejší pláž získala Modrou vlajku jako odměnu za čistotu a průzračné moře. Z pláže je pěkný výhled na ostrov Ugljan, je obklopená borovic, které dávají příjemný stín. V lese je také pěkné ubytování v bungalovech a možnost táboření. K zábavě při koupání zde slouží tobogány, skluzavky a nově postavený bazén.

Oblázková a písková pláž je 1,5 km, díky povlovnému přístupu je vhodná i pro děti. Na pláži najdeme i další doprovodné služby, jako jsou kavárny, restaurace nebo bufety s ochutnávkou dalmatských specialit. Je zde i možnost provozování různých aktivit. Z nich lze jmenovat plážový volejbal, tenis i s tenisovou školou, picigin jako tradiční míčová hra v mělké vodě, badminton, je možnost půjčení vodních skútrů, aquagan, iceberg a další.

Na pláži je zřízen zvláštní přístup do moře pro osoby na invalidním vozíku.

Sport

Zaton se právem pokládá za letovisko s mimořádně širokou nabídkou sportování. Lze tu provozovat ještě navíc jachting, windsurfing, vodní lyžování, potápět se, hrát volejbal, basketbal, házenou či stolní tenis. Je možné si zastřílet i na střelnici.

Zaton plážV okolí je upraveno několik cyklostezek a také lze podnikat vyjížďky na koni do okolí. Začátečníkům je k dispozici potápěčská škola k výuce potápění, jezdecká škola a kurzy plavání i pro děti a odborní instruktoři dalších sportů. Půjčit si můžeme loď, člun a další sportovních potřeby.

Výlety

V nejbližším okolí jsou častým cílem například starochorvatský kostelík sv. Mikuláše mezi Zatonem a Ninem, který stojí o samotě na ilyrském pohřebním pahorku. V tureckých dobách byla na něj přistavěna pozorovatelna s cimbuřím. Za návštěvu určitě stojí město Nin, ostrov Vir, spojený mostem s pevninou, vzdálený 12 km, a konečně samozřejmě Zadar.

Kultura

Zaton je známá jako rušné společenské centrum, konají se tu četné zábavní akce pro děti, mládež i dospělé, zvláště pro děti jsou tu hřiště, lunapark, dětská autoškola a organizují se soutěže.Známá je diskotéka Saturn, kde často hostují významné skupiny a přední zpěváci, konají se tu módní přehlídky a další zábavní akce. Najdeme zde i Kasino.

Ubytování

K vynikající infrastruktuře patří i možnost ubytování, najdeme zde dobře vybavený ubytovací komplex Zaton Holiday Resort s kapacitu v apartmánech přes 2 tisíce lůžek a v kempu Zaton možnost ubytování asi pro 4,5 tisíce návštěvníků. Jde o jeden z nejlépe vybavených kampů v celém Chorvatsku. Dalším kempem je Peroš, který je určen pro ty, kteří hledají více klidu a soukromí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.