Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Na kole i pěšky – Tribunj u Vodic
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: October 20th, 2015

Při cestách po chorvatském pobřeží bychom neměli minout městečko Tribunj. Najdeme ho 12 km severozápadně od Šibeniku, hned vedle města Vodice. Spojení sem je výborné, stačí jet po pobřežní silnici D8 a ve Vodici odbočit, pak jsou to již jen 3 km.

Město má naproti neobydlený ostrov Lukovník s křížkem na útesu a s pěkným výhledem na Tribunj a Vodice. Sousední protáhlý ostrov se jmenuje Logorun.

Historie

Historie města začíná někdy v roce 1298, kdy zde na vrchu stával hrad Jurjevgrad, kde je dnes kostel sv. Mikuláše a hřbitov. Domky se původně stavěly na úpatí vrchu, ale v době tureckého nebezpečí se město přesunulo na ostrov, který byl později spojen s pevninou kamenným mostem. Lidé zde našli bezpečné útočiště za ochranou hradeb. Poprvé bylo toto město připomenuto v roce 1463.

Lidí zde žilo hodně, proto má dnes staré město jen úzké uličky, hradby byly zbořeny až po napoleonských válkách, kdy zde v době Rakouska vznikl přístav. Nábřeží bylo upraveno do dnešního vzhledu v roce 1935.

Tribunj Chorvatsko

Památky

Hrad na vrchu zanikl, ale ještě na počátku 20. století zde byly vidět pozůstatky vstupní brány. Nejstarší církevní stavbou je kostel Navštívení Panny Marie z roku 1435, který se používá pro výstavy. Na vrchu stojí již zmíněný kostel sv. Mikuláše z roku 1452, býval to od nejstarších dob farní kostel. Na vrch k němu vede Křížová cesta. V kostele sv. Panny Marie z roku 1509 je dnes kulturní centrum, nejmladší je kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1883, který je dnes kostelem farním.

Den Velký pátek se zde koná tradiční procesí, která obchází celý poloostrov.

Pláže

Protože se do Chorvatska jezdí většinou za sluncem, budou nás určitě zajímat zdejší pláže. Město Tribunj má dvě pláže, další třetí se nachází v nedaleké osadě Sovlje.

Nejdelší pláž se jmenuje Bristak a dostaneme se k ní snadno pěšky podél přístavu na východ za vlnolam Sv. Mikuláše. Její štěrkové mělčiny lákají především k plavání, což zde bude bavit především děti. Nabídkou pláže je možnost občerstvení.

Na západ od přístavu, na úpatí hory Sv. Mikuláše se rozkládá pláž Zamalin, populární městská pláž. Je chráněná borovicemi a nabízí příjemný vánek od moře. Zde se dá trávit při koupání bezstarostně celý den.

Za divokou a malebnou zátokou Zamalin můžeme dál pokračovat na západ k pláži Sovlje. Zde najdeme přirozené, chráněné laguny, které nabízejí úchvatný výhled na Sovljacké souostroví.

Soukromé aktivity

Příjemná poloha Tribunje nabízí návštěvníkům celou řadu aktivit. Z vrchu Sv. Mikuláše je rozhled na jedné straně na souostroví a Národní park Kornati a na druhou na Tribunje a část riviéry Šibenik.

Z města je možno konat pěší výlety nebo jezdit na kole do malebného vnitrozemí, do kraje plného olivových hájů a vinic, které jsou zpevněné kamennými stěnami a kde stojí tradiční malebné příbytky zdejších zemědělců.

Trasy pro kola jsou vedené podle polí a jsou v různých stupních obtížnosti, po zdolání horských stezek si můžeme vychutnávat překrásné výhledy na celé okolí. Jde zejména o vrch Busniak a cestu podél pohoří Kozara, ale zajímavé jsou některé památky, a to až z římských dob.

Radost a požitky z moře můžeme umocnit a nejlépe doplňovat adrenalinem, když využijeme služeb místních sportovních klubů a sdružení.

Tribunj

Kultura a sport

Ve městě se pořádají dvě tradiční velké akce, na konci července festival “Rybáři v noci” a první neděli v srpnu “Oslí závod”. Dále se zde slaví v srpnu svátek Nanebevzetí P. Marie. Obdobně se slaví v prosinci svátek sv. Mikuláše, patrona města, jako Den obce Tribunj.

Přes celý rok zde pak místní kulturní sdružení a společnosti pořádají další kulturní a zábavné akce, Turistické sdružení pak vše završí sestavením komplexního kalendáře. Najdete v něm folklor, vážnou i populární hudbu, výstavy výtvarného umění i večery poezie, promítají se filmy, konají módní přehlídky, hraje se divadlo. Ze sportu to jsou basketbalová akademie “Tribunj Basket Festival” v červenci, Sportovně rybolovný pohár v září a fotbalový turnaj “Cup Tribunja pro podnikatele”.

Ubytování

V Tribunji najdeme dva velké hotely – The Movie Resort Villa Diana a dvě tábořiště Starine a Hida v Sovlje, kde je navíc parkoviště pro čluny a přívěsy. Tradičně se zde najde i přebohatá nabídka soukromého ubytování ve všech cenových kategoriích, doporučujeme se proto obrátit na turistické agentury Kornati Tribunj, Morski rak či Tempus Fugit.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.