Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Trogir, město zařazené na seznam UNESCO
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: September 17th, 2015

Ve Střední Dalmácii se nacházejí celkem tři města (či jejich části), které se mohou pyšnit zápisem na seznam UNESCO. Jedním z těchto měst je přímořský Trogir, lázeňské město, ležící na pobřeží Jaderského moře. Jeho rozloha je něco málo přes 37 km2 a žije v něm skoro třináct tisíc obyvatel. Pojďme si ho společně představit.

Trogir byl založen již někdy ve třetím stolení před naším letopočtem řeckými kolonisty a velký rozvoj město zaznamenalo v dobách římské vlády, kdy se stalo významným přístavem. Postupem času se ve vlastnictví města střídalo několik říší. Ve 13. století připadl Trogir království uherskému, o sto let později Benátkám a v roce 1814 se vrátil pod uherskou správu a začlenil se do Rakouska-Uherska. V druhé polovině dvacátého století se z Trogiru díky rozvoji turismu stalo lázeňské město a v roce 1997 bylo zařazeno na seznam UNESCO.

Trogir

Pýchou města je katedrála sv. Vavřince

Trogir nabízí turistům překrásnou podívanou v podobě historických památek. Chloubou je zejména katedrála sv. Vavřince (Sveti lovro), která byla postavená během třináctého až patnáctého století a její vnější podoba je románská. Podle původního projektu měla mít dvě až tři věže, ovšem postavila se pouze jedna, která slouží jako zvonice. Pýchou celé katedrály je románský západní portál, ke kterému se vchází z chrámové předsíně, na jejímž konci se vstupuje do křestní kaple. Ta má na své vnější straně monumentální plastiku Kristova křtu.

Trogir Chorvatsko

Jaké další památky Trogir ukrývá?

Kromě zmíněné katedrály můžete v Trogiru navštívit taktéž mnoho kostelů, paláců a tvrzí, a to zejména z období 14. až 17. století postavených hlavně v renesančním a románském stylu. Staré jádro města je obklopeno zbytkem opevnění s pevností Kamerlengo spolu s obrannou věží sv. Marka. Milovníci umění jistě ocení románský kostel sv. Jana Křtitele, který ve svém nitru ukrývá velmi cenná umělecká díla. Mezi další dochované a významné stavby zajisté patří také někdejší Knížecí palác, klášter sv. Dominika či na nábřeží stojící klasicistní gloriet.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.