Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Perla severního chorvatského pobřeží – Zadar
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 22nd, 2015

Když se mluví o Zadaru, tak to je určitě ve významu jedné z perel chorvatského pobřeží Jaderského moře. Pro mnoho lidí následující článek bude nošením sov do Atén, ale alespoň si znalci připomenou jeho krásy a ostatní snad budou chtít toto město navštívit.

Poloha a doprava

Zadar leží zhruba uprostřed chorvatského pobřeží, 151 km jihovýchodně od Rijeky a 119 km severozápadně od Splitu. Zadar je hlavním městem Zadarského kraje (župy). Městem prochází Jadranská silnice D8, ale město má i dobré spojení s dálnici A1, od exitu 18 moderní čtyřproudou silnicí D424 je to do centra asi 20 km, stejně daleko je to i od exitu 17. Železniční trať spojuje město s Kninem, kde se napojuje na hlavní trať Záhřeb – Split. Mezinárodní trajektová linka spojuje Zadar s italským městem Ancona. Zadarské letiště se nachází v Zemuniku, jen 10 km východně od města.

Historie

Oblast je nepřetržitě osídlená od mladší doby kamenné, kdy zde stávalo několik osad. Ze známých kmenů to byli hlavně Illyrové od 9. století před n.l., za kterých byl již Zadar významným přístavem. první zmínka o městě je z roku 384. pr.n.l., kdy bylo spojencem Řeků proti místním kmenům. Od pol. 2. st. tu měli vliv Římané. Město Colonia Julia Jader bylo založeno roku 48 př.n.l. asi Juliem Caesarem podle římské tradice s forem, kolmými ulicemi, kapitolem a chrámy atd. a vše bylo chráněno hradbami. Během stěhování národů se sem dostali v 5. století Ostrogóti, kteří město zničili, ale zasáhlo i zemětřesení.

ZadarMěsto se však staví znovu již jako křesťanské s bazilikou a křtitelnicí a od roku 537 pod správou Byzance. Od poč. 7. st. sem pronikají Avaři a hlavně Slované. Po zničení Salony se Zadar stal novým centrem Dalmácie a byl jím až do roku 1918. Pod Byzancí se Zadar stal vážným konkurentem Benátek, z čehož pramenily časté války.do míru v roce 1358. V roce 1409 Benátky dokonce Zadar koupily, a tak ho získaly bez boje. Práva města byla omezena, ale přesto dál zůstalo centrem Dalmácie.

V 16. a 17. století město trpělo útoky Turků, město se znovu opevnilo a přes nebezpečí se stalo centrem kultury. V roce 1797 po pádu Benátek se město dostalo do sféry Rakouska a přes francouzské období 1806 až 1813 tak zůstalo do roku 1918.

Památky

Město Zadar má velmi mnoho památek, proto zde můžeme připomenout jen některé. Jsou to kostel sv. Donáta z 9. st. postaveném na troskách římského fóra. Jde o symbol města a nejznámější monumentální budovu v Chorvatsku z období raného středověku. Pod základy kostela a biskupského paláce se dochovaly zbytky římského fóra.

Katedrála sv. Anastásie nese románské i gotické prvky, pozdně gotická zvonice byla dokončena roku 1892. Kostel P. Marie patří k ženskému benediktinskému klášteru založeném roku 1066, kostel byl vysvěcen roku 1091. Trojlodní románská bazilika sv. Krševana patří k mužskému benediktinskému klášteru a byl vysvěcen 1175. Původní trojlodní bazilika sv. Simeona je nejstarší křesťanská stavba v Zadaru z 5. století, ale později byla upravována. Kostel a františkánský klášter sv. Františka je prvním gotickým kostelem v Dalmácii, byl vysvěcen 1280. Ve městě stojí řada dalších kostelů v různých slozích od románských po barokní. Městské hradby jsou dochované dokonce ještě z doby římské, ale většina je z 16. století, zejména Porta Terraferma z roku 1543.

Výstavy

Stálá expozice náboženského umění “Zlato a stříbro Zadaru” je umístěna v kostele P. Marie a v klášteře. Archeologické muzeum v Zadaru představuje sbírky předmětů ze minulosti města. Mořské varhany od architekta Nikoly Basica najdeme v blízkosti nového přístavu na nábřeží. Nedaleký Pozdrav slunci je z roku 2008, jde o výtvarné dílo, které se již stalo jedním ze symbolů města. Arsenal, pevnostní budova z 18. století, dnes slouží jako jedno z center kultury a zábavy.

Symboly města

Mimo již zmíněné symboly, kostel a Pozdrav slunci, jsou pro Zadar charakteristické Maraschino jako původní likér uznávaný na celém světě s tradicí do 16. století. Delší tradici má Barkajoli, a to od roku 800, kdy byly čluny s vesly spojeny oba konce přístavu. Tato tradice se po staletí předává z generace na generaci v několika zdejších rodinách až do dnešních dob.

Zadarské parky

Za promenádou se zde může do mnoha parků, jmenujme např. Zahrady královny Jeleny Madijevké, park Vladimira Nazora, parku Vrulje, Jara atd.

Cestovní ruch

Velikost města se projevuje nejen v památkách a množství obyvatel, ale i v tom, jak pečují o své obyvatele a návštěvníky. Po stránce kulturní je zde mnoho podniků, ale i velkých akcí, jako jsou Hudební večery ve sv. Donátu ( Donatský Festival), Zadarské kulturní fórum, Zadarské sny jako Mezinárodní festival současného divadla, Filmové zadarské Forum, MMS – festival pod širým nebem, Zadarský zahradní festival či Ponton fest jako letní festival na pontonu v zátoce Jazine.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.