Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Istrijský poloostrov – Vodnjan
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 17th, 2015

Mezi místa, která neleží přímo na pobřeží, ale jen nedaleko, proto bývají také častým cílem rekreantů, patří také město Vodnjan. Je obklopenou pěknou přírodou, jsou zde i historické památky a dobrá infrastruktura, takže určitě stojí za to ho na kratší i delší čas navštívit.

Poloha a doprava

Vodnjan najdeme na jižním konci Istrijského poloostrova, jen asi 10 km severně od Puly, jen 5 km od pobřeží k osadám Peroj a Fažana. Město leží na silnici D75 mezi Porečem a Pulou, ale lepší spojení je od dálnice A9, kde z exitů 8 i 9 je to shodně jen málo přes 3 km. Východní části města probíhá i železnice procházející celým Istrijským poloostrovem od hranic se Slovinskem do Puly.

Historie

Podle legendy osada vznikla ze sedmi pulských statků, ale byla již známá v římských časech pod jménem Vicus Attinianum. někdy ve 4. a 5. století zde stála hrad, obnovený v roce 1300, ten byl ale zničen roku 1808. Od pradávna se zde pěstovaly olivy, v záznamech z roku 932 zde již byla známá výroba dobrých vín.

Město patřilo různým majitelům, Benátkám, 751 Lombardie, 788 Franská říše, biskupství Poreč a od roku 1331 opět pod Benátky, ovšem v té době se tu mnohdy bojovalo o vládu nad městem. Město bylo opevněné hradbami, které byly poškozeny za chorvatsko maďarských válek v 15. století a nebyly již obnoveny. V 16. století město války ale pokračovaly, do nich se zapojili i Rakušané. V 16. a 17. století sem přicházeli lidé z krajin ohrožovaných Turky, ale ti se sem nedostali. Od konce 18. století bylo město součástí Rakouska, jen v letech 1813-1805 součástí Francie, v letech 1920 až 1943 Itálie, pak ho okupovali Němci a po roce 1945 se stalo součástí Jugoslávie, dnes tedy Chorvatska.

Památky

Římské pozůstatky, konkrétně římské vily, se našly v oblasti Barbarigy a Peroje. Samo město si zachovalo středověký vzhled s úzkými uličkami, nepravidelnými valouny dlážděnými uličkami mezi domy, gotika, benátské renesance a baroko. V centru stojí farní kostel sv. Jakuba neboli delle Trisiere uváděný roku 1212, dochovalo se v něm mnoho památek, druhá největší sbírka v Evropě, mezi něž patří také mumie. Na Velký náměstí se označuje místo, kde stál starý hrad, ale jinak je náměstí obklopeno významnými budovami, jako je novogotická radnice, domy Benussi a Bembo či zdobný palác Bradamante.

Vodnjan

Katedrála sv. Blažeje byla postavena na zbytcích raného románského kostela, který byl zbořena roku 1781, i v tomto kostele je mnoho památek. Z dalších kostelů uvádíme sv. Margaretu z 12. století, Pannu Marii (Traversa Church) ze 13. století, kostel sv. Kirin ze 6. století nebo kostel sv. Foška z 8až 9. století. Ve městě je ale mnoho jiných památek.

Cestovní ruch

Město Vodnjan je známé tím, že přes léto je tu takřka denně nějaké kulturní vystoupení či společenská akce, výstavy, tanec, folklor, ochutnávky jídel a podobně. Z těch větších je to například Den města. V okolí jsou dobré podmínky pro agroturistiku, ale ve městě najdeme restaurace, pizzerie, bary, kavárny, všude je možnost v klidu posedět a při odpočinku si dát něco dobrého na zub. Vynikající podmínky tu jsou pro ubytování, zejména hotel Villa Letan, APP Murage, Prázdninový dům Villa Lucia, apartmány Irma,Villa Elda a desítky dalších soukromých ubytovacích zařízení.

Jak je obvyklé, další možnosti, kde příjemně strávit dovolenou, najdeme nejen ve městech, ale i v jejich nejbližším okolí. Istrijský poloostrov je tak trochu světem sám pro sebe, v mnohých směrech těžko v Evropě najdeme konkurenta, přijeďte a určitě nebudete zklamaní.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.