Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Málo známá Glina
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 15th, 2015

Městečko Glina určitě zná v ČR málokdo, nepatří k těm, které jsou v Chorvatsku velmi navštěvované. Přesto doporučujeme se zde zastavit, udělat si přestávku, až se někdy budete pohybovat v centrální části Chorvatska.

Poloha a doprava

Glina se nachází na středním toku stejnojmenné řeky mezi Zrinským pohořím a Pokupskem, tedy oblastí řeky Kupa. Město je vzdálené od Záhřebu 52 km jihovýchodně, 127 km východně od Rijeky a 148 km severovýchodně od Zadaru. prochází tudy silnice 1. třídy č. D6 od Karlovace (61 km) na bosenské hranice v Bosenski – Novi (57 km). Míří sem i silnice D31 z Velike Gorici (55 km) a D37 z okresního města Sisaku (33 km). Nejblíže je ale bosenská hranice 20 km jižním směrem na Bosenskou Bojnu.

Historie

Glina se poprvé připomíná v roce 1284, ale šlo jen o malou osadu. Později v roce 1737 během ohrožení Turků se tu sešla chorvatská vojska pod velením Bána Jelačiće, když se stal velitelem vojenského obrany. Po osvobození od Turků byly osada znovu postavena chorvatskými osadníky z oblasti Gorski Kotar.

Glina Chorvatsko

Město se ale začalo rozvíjet v 18. století, kdy zde probíhala výstavba opevnění na obranu proti Turkům a současně se rozmáhal obchod, řemesla a trhy. Nejslavnější bylo období, kdy zde velel Josip Jelačić od roku 1841 do 1848. Tehdy město zažilo kulturní a národní rozkvět, když Jelačič přijal myšlenku chorvatského národního obrození a s jinými obrozenci se podílel se na probuzení chorvatského národního vědomí. Na konci 19. století se Glina stala okresním městem Záhřebské župy v Chorvatsko-Slavonském království. Za občanské války 1991-1995 tu probíhaly kruté boje s mnoha ztracenými lidskými životy a materiálními i kulturními škodami. Dnes je zde několik památníků.

Památky

Asi 20km leží osada Bojna, kde se nalézá opevněné hradiště z počátku doby železné. V roce 1769 byla postavil dřevěná kaple sv. Jana Nepomuckého a zde pak i roku 1827 kostel se stejnou patronací. Z Jelačičova období je nejvýznamnější stavbou Generali, dnešní Městský soud, který byl sídlo nejvyššího vojenského velení.

Na předměstí stojí pravoslavný kostel, další katolické kostely jsou v okolní osadách Horní Vidusevac, Velika Solin, Gornij Bučici, Maja.

K památkám patří i hotel Casino v centru města, starší přízemní cihlová budova je z poloviny 19. století, novější s reprezentativním podlažním z roku 1913. Zbytky opevnění z 1. poloviny 18. století, dokončené 1737, nalezneme s pravidelnou strukturou města v oblasti kolem dnešním náměstí, který také byl spojnicí mezi osadou a pevnosti. Nejstarší dosud stojící cihlový patrový dům se nachází na náměstí Bána Jelačiče čp. 19/20, je z přelomu 18. a 19. století, kdy sloužil jako obydlí vysokých vojenských důstojníků.

Cestovní ruch

Město Glina leží v poměrně málo obydlené oblasti, která je také málo zasažená průmyslem. Samotné centrum nabízí jen stravovací podniky, ubytování tu najdete pouze v soukromí. Při procházce městem doporučujeme zastavení u Domu chorvatské hymny, kde v roce 1846 kadet Joseph Runjanin zhudebnil báseň Chorvatská vlast od Antuna Mihanoviće z roku 1835. Píseň byla roku 1891 prohlášená za chorvatskou hymnu s názvem “Naše krásná vlast”.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.