Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vodice nabízí pohodu ale i proudy davů
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: August 12th, 2015

Město Vodice, které najdeme v Šibenicko-Kninském kraji na pobřeží Jaderského moře, je jedním z nejznámějších letních rekreačních středisek Chorvatska. Snoubí se tu krásy přírody a moře, historické památky i vymoženosti nové doby, dobré dopravní podmínky i vynikající infrastruktura. Je to místo, kam sice proudí davy lidí, ale na které se nikdy nezapomíná.

Poloha a doprava

Vodice leží severozápadně 10 km od Šibeniku, 59 km Splitu a jihovýchodně 58 km od Zadaru a 33 km od Biogradu na Moru. Městem prochází známá přímořská silnice D8 (E65), ale asi rychlejší spojení je odbočením z dálnice A1 na exitu 20, pak je to 18 km, z exitu 22 to je 20 km.

Historie

Název vznikl od četných vodních pramenů, kterých se tu nacházely tisíce. Od dávných dob se tu na úrodné půdě pěstovala zejména vinná réva a olivovníky, a to již v prehistorii. Prvnímu známými obyvateli byli Pelasgové a pak Illyrové v době asi 2.000 let před Kristem. Řekové se tu také usadili, jejich vykopávky jsou v místech zvaných Mrdakovica, kde stála opevněná osada. Kolem 1. století př.n.l. sem dorazili římští vojáci a s nimi nastal rozvoj zemědělství, obchodu a nové obchodní cesty, osada se jmenovala Arausa.

Na konci 8. století sem dorazili Chorvaté, první zmínka o Vodici je z roku 1402, kdy byl pod vlivem Benátek. Během 15. a 16. století byl kraj ohrožován Turky, ale přesto od počátku 16. století se město rozrůstalo, když se sem uchylovali lidé do bezpečí a město bylo obehnáno pásem hradeb a věží. Ty pak skutečně město před Turky ochránily.

Po konci vlády Benátek v roce 1797 se oblast dostala pod pravomoc Rakouska (do 1918), jen v letech 1806 až 1813 byla pod francouzskou správou.

Památky

Z opevnění ze 16. století se dochovala pevnost Čorić věž ve středu města. Kostel sv. Kříže na bývalém hřbitově byl postaven v roce 1421, farní kostel ve středu města postavena v roce 1746.

V osadě Rakitnica stála na kopci stará pevnost Gradina, je zde malý kostela sv. Jana. V osadě Gradelji/Pisca se na vrcholu kopce dochovaly zbytky staré římské cisterny, malý kostel sv. Eliáše a malý zničený dům z přelomu 17. a 18. století.

Vodice Chorvatsko

Cestovní ruch

Vodice jsou velmi populární rekreační destinací v Chorvatsku a většina obyvatel zaměstnává cestovní ruch, zejména se poskytuje ubytování pro návštěvníky v hotelech, penzionech, bytech a domech. Je zde řada oblázkových a písčitých pláží. ní přímořské letovisko. V centru města se nachází také rozlehlý přístav, odtud se dá plout na blízké ostrovy Prvić, Trijat, Žirje, Kaprije nebo Zlarin. Z Vodic je také blízko do Národních parků Kornati nebo Krka.

K rozvoji cestovního ruchu přispěl nově otevřený Hotel Punta, ale jsou tu další hotely Severina, Olympia a Imperial Hotel. K zábavě tu slouží i řada diskoték, nejznámější je Hacienda, barů a dalších zábavních zařízení, jako je zábavní park, hřiště a velká vodní skluzavka. Podél nábřeží se nacházejí mnohé restaurace. Nejznámější letní akcí je zde červnový CMC festival.

Flickr (Michał Z.)

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.