Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Městečko Pag na chorvatskem ostrově Pag
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 20th, 2015

Městečka na chorvatských ostrovech mají neodolatelné kouzlo, nejen že voní mořem a sluncem, ale všude leží stopy historie, a při tom zde najdeme zcela moderní infrastrukturu, která je zcela potřebná pro spokojený pobyt náš rekreantů. Typickým příkladem jedním z takových městeček je i Pag.

Poloha a doprava

Město Pag leží na stejnojmenném ostrově na jihu Pagského zálivu, přesně v polovině vzdálenosti mezi Rijekou a Šibenikem. Ostrov Pag má samozřejmě spojení trajekty s kontinentem, zejména je to spojkou ze silnici D8 (E65) do Prizny naproti pagskému přístavu v Žigljen. Po silnici D106 je to do města Pagu 30 km. Nabízí se i spojení trajektem přímo do Pagu, a to z města Karlobag na kontinentálním pobřeží. Ostrov Pag má ale i spojení přes most, a to z dálnice A1 od exitu 14 u Posedanje, je to pak 42 km.

Historie

 Již ve starověku se zde usídlil Ilyrové, které později porazili Římané. Město bylo založeno 1443, kdy se sem přestěhovali obyvatelé Starého Pagu, který byl dějištěm častých bitev ostrovanů a obyvatelé Zadaru. Nové město bylo vyměřeno podle plánů tehdejšího chorvatského stavitelé a sochaře Juraje Matvejeve Dalmatince, má proto pravidelné uspořádání náměstí a ulic.

Památky

Nejvýznamnějšími památkami města jsou kostel Panny Marie z 12. století, gotický Vévodský soud a knížecí palác z 15. století. Další památkou je klášter Benediktýnek, který patří ke kostelu sv. Margarety (Markéty). Ve městě působilo několik bohatých rodin, po kterých zůstaly honosné paláce, nejvýznamnější rodinou byli Mirkovičové a jejich palác vybudoval v renesančním slohu architekt Radmilo Alegrete v roce 1683.

Cestovní ruch

Město je znánejen jako centrum stejnojmenného ostrova, ale také svým skvělým Pažským sýrem. Město Pag a celá tato oblast je kromě sýra vyhlášená i díky nádherným plážím. Velkou výhodou tohoto historického města jsou mnohačetné možnost ubytovátaké v i blízkosti hlavní městské pláže, která se nachází přímo v jeho centru. Rekreanti zde kromě pláží a příjemného okolí najdou i množství sportovních atrakcí a míst zábavy, která patří ke každé správné dovolené.

Městská pláž Prosika je dlouhá asi 800 metrů a se svým mírným sklonem je ideálním místem rekreace i pro neplavce a rodiny s dětmi, povrch pláže je oblázkový, nabízejí se tu i vynikajíslužby a možnosti sportování. Přímo v Pagu můžete využít několik dalších st pro sportování, jako windsurfing, potápění nebo tenis v místním tenisovém středisku Lokunjaí v blízkosti hlavní pláže.

ostrov Pag

Kdo se nechce zcela věnovat jen vodě, má možnost jako cyklista využít asi deset cyklistických tras, které procházejí prakticky celým ostrovem. Ve městě je i půjčovna kol.

Je s podivem, že jsou zde podmínky i pro horolezectví, například vrchol Sveti Vad, kde jsou vybudovány i horolezecké značky.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.