Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vnitrozemí Dalmácie – Trilj
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 17th, 2015

Městečko Trilj leží sice ve vnitrozemské části Dalmácie, ale protože je vzdálené pouhých 22 km přímou čárou od moře, určitě stojí zato se sem přijet podívat. Město nabízí mnohé zážitky, ať již vizuální, gastronomické, sportovní apod.

Trilj je jedno z nejmladších měst Chorvatska, protože dlouho nesplňovalo požadavky, aby se stalo městem, což je počet obyvatel, požární a policejní stanice atd. Město je důležitou křižovatkou, ale nad řekou Celinou i s jedním z největších mostů v Chorvatsku zde život stále plyne v poklidu jako za starých časů, stejně jako ve všech okolních malebných vesnicích.

Poloha a doprava

Město Trilj leží 12 km jihovýchodně od Sinje a 22 km severovýchodně od Splitu. Silniční spojení sem je velmi dobré, město je vzdálené jen 10 km od dálnice A1 od exitu 26, ať již pojedete přes Čaporicu či přes Bisko.

Historie

Město stojí nad řekou, kterou zde starověku překračoval most. Ale již v pravěku za Dalmatinců šlo o důležitý prostor, v římských dobách zde byl postaven most Pons Tiluri, o který se připomíná roku 184, ale je starší, tehdy se jen rekonstruoval. Po mostě procházely tři nejdůležitější silnice provincie Dalmácie, v prostoru Gardunu stál vojenský tábor Tilurium VII římské legie s asi 5 až 6 tisíci legionáři a dalšími obyvateli.

Triljské muzeum

Muzeum založené v roce 1996 prezentuje artefakty z okolních archeologických nalezišť, zejména z římské pevnosti Tilurium, ale v muzeu jsou bohaté sbírky i etnografické.

Památky v okolí

Tábor 7. římské legie má rozlohu 12 ha a leží na pravém břehu Cetiny na kopci Gurdun. Z tohoto strategicky důležitého místa Římané kontrolovali brod a později i most přes řeku, který stál na místě dnešního Trilje. Vykopávky se tu provádějí od roku 1997, nejcennější pozůstatky byly restaurovány a zakonzervovány. Jde například o západní část hradeb s šířkou 3,6 m, cisternou o délce téměř 28 m, objektem, kde spali vojáci atd. Archeologický areál Tilurium je označen a vybaven informačními panely.

Zřícenina hradu Čačvina leží asi 6km východně od města, kde střežil přístup z Bosny během tureckých válek s Turky, připomíná se poprvé roku 1345.

Zřícenina hradu Nutjak asi 3 km jižně nad začátkem kaňonu řeky Cetinou, nechal ho postavit v 15. století šlechtic Žarko Dražojević na ochranu země také proti Turkům.

Cestovní ruch

Cestovat se v okolí Trilje dá různě, břehy řeky nabízejí pohyb na koni, kdy místní jezdecký klub (Konjički klub Sveti Mihovil) organizuje vyjížďky jednodenní či vícedenní. Pro cesty na kole či pěší patří k častým cílům mlýny na říčce Grab, staré 600 let, severně od Trilje.

trilj

Oblíbené jsou i výlety podél řeky Cetiny nebo do pohoří Kamešnica. Po řece se dá plout na raftu, kánoi či na kajaku a dokonce i na voru. Poklid se dá najít zejména při rybaření. Trilj byl vždy znám svojí pohostinností, dodnes jde o jedinečnou kulinářskou oblast se zvláštními chutěmi. Gastronomii zde ovlivňuje zejména řeka Cetina, takže jsou to především pstruzi a raci, ale na své si tu přijdou i příznivci jehněcího a telecího masa, které se tu připravuje pečené pod kovovými či keramickými poklopy (zv. peka) ve žhavém popelu, k ochutnání se nabízí i divočina, kravské, ovčí i kozí sýry, pršut a mnoho dalších specialit..

K největším svátkům patří Den Mihovilskih, kdy město rozkvete a stává se centrem setkávání lidí, obchodu, dobré zábavy, jídla a pití. Městem prochází tradiční průvod, na trhu či výstavě lze vidět všechna zde chovaná zvířata, ale koupit tu lze různé rukodělné výrobky. Tato událostí se koná vždy 29. září, protože jde o svátek patrona svatého Michaela Archanděla a zapojují se zde i místní kulturní spolky.

Etnografie

Nejčastějším suvenýrem a jedním ze symbolů města je Grotulja, řada korálů připojených k náhrdelníku, který představuje také nejlepší možný dárek pro všechny generace. Časy starých dob se do dnešních dnů skrývají ve starých domech a zaprášených místností jako odraz dob, kdy zde vládli Benátčané i Turci, stačí se jen pozorně kolem sebe dívat. I toto je tajemství Trilje, které zde můžete objevovat.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.