Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Písečné zátoky Privlaky u Zadaru
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 15th, 2015

Ve složitosti poloostrovů, ostrovů, zálivů a průlivů v zadarské oblasti Jaderského moře najdeme zajímavé městečko Privlaka. Podle našich měřítek jde o rozptýlenou obec, protože zde nenajdeme tradiční městské centrum, ale najdeme zde perfektní podmínky pro naši rekreaci.

Poloha a doprava

Privlaka leží na nejseverozápadnější výspě pevniny naproti ostrovu Vir. Jde o plochý sečný výběžek táhnoucí se od Zadaru v délce 7 km a v šíři 4 km. Ze Zadaru je to sem přímou čarou 17 km severozápadně, po silnici 6011 pak 20 km. Z exitu 17 na dálnici A1 dojedeme do Privlaky po 33 km. Přes Privlaku prochází silnice D306, která spojuje protilehlý ostrov Vir s městy Nin a Zadar. Byly také uvedeny do provozu pravidelné autobusové linky ze Zadaru, a to několikrát denně.

V budoucnu se dostupnost ještě zlepší po dokončení nových úseků dálnice Záhřeb – Zadar.

Historie

Četné archeologické nálezy dokazují zdejší osídlení do 20 000 lety před n.l. První zmínka o Privlace je z roku 1296, kdy se již zmiňují vinice. Privlaka byla ale znánejen jako vinařská obec, ale také pro své zdatné námořníky a rybáře. Mořská voda se zde také odpařovala a vyráběla se tak sůl.

Památky a zajímavosti

Bohatá historie Privlaky se odrazila v četných církevních stavbách, například kostel sv. Barbary ze 13. století se nachánedaleko vesničky Grbići na severní straně silnice z Ninu do Privlaky. Asi 1 km severně leží zbytky kostela sv. Kateřiny z 14. století na malém kopci uprostřed vinic. Kostel sv. Víta ze 14. Století je zbytkem zaniklé obce Kupari. Farní kostel sv. Marie je z 19. století.

Severně od kostela sv. Víta leží nejslavnější z mnoha studní oblasti Privlaky se jménem Sokolář, ke které se váže legenda o nešťastné lásce. V okolí také můžete najít několik jeskyní.

Cestovní ruch

Oblast je v pásmu středomořského klimatu s 2,5 tisíci hodinami slunečního svitu ročně. Význam Privlaky jako rekreační destinace neustále stoupá, a to předevšímky mnoha písečnýmtokám, když ještě v některých lokalitách se nacháléčivé bahno. Křišťálově čisté moře, borovicové lesy, dlouhé písečné pláže a další dobré podmínky dívají tušit, že je zde ideální místo pro rodinnou dovolenou.

Pokud jde o zmíněné bahno, lečí se v něm některé zdravotní problémy, zejména astma a artritida, ale i revmatická a kožní onemocnění. Bylo také proto využíváno již v římských dobách. Bahno se nanáší na postižené místo a nechá se zaschnout a ztvrdnout. Po hodině či dvou se bahno odstraní omytím vodou nebo koupelí v moři. Privalka nabíi jiné formy léčby, kromě cvičení s fyzioterapeuty a plavá si mohou pacienti také dopřát i terapii mořskýmskem, vodoléčbu, termoterapii atd.

Privlaka je znájako středisko surfování, protože zde vanou příznivé větry. Vedle tradiční možnosti provozovávodních sportů je tu i široká nabídka tras pro aktivní turistiku a cyklistiku. A pro příjemné procházky zde bylo kolem pobřeží vybudováno korzo.

Privlaka pláž

Privlaka nabízí také širokou škálu kulturních a zábavných letních pořadů, jako jsou divadelní představení, koncerty a vedle tradičních rybářských také mnohé sportovní akce.

Vynikajíje zdejší gastronomie, zejména jídla z čerstvě vylovených ryb a mořských plodů upravovaných na grilu, vařených nebo pečených, dalmatský pršut, olivy, slavný Pagský sýr a mj. také zdejší kvalitní vína. K ubytování tu slouží především hotel Laguna, kempy Darinka, Medanić, UO Gara, Nina, Dalmacia a konečně takřka nepřeberné množství ubytování v soukromí.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.